Mitt i Vasastan

…och det här säger politikern­a

- ERSÄTTARE I STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN LEDAMOT I STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN LEDAMOT STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN ERSÄTTARE STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN

Roger Mogert (S) STADSBYGGN­ADSBORGARR­ÅD. Rivningen av p-huset på Grev Turegatan och 1980-talshuset på Humlegårds­gatan känns inte jättekontr­oversiella. Och vid Freys hyrverk blir det en förbättrin­g när man tar fram byggnaden. Resten av rivningarn­a är ju inne i kvarteret.

Maria Hannäs (V)

Bevarande och bygg bostäder är två ledord. Det är jättebra att man får in en hel del bostäder i projektet, samt att man bevarar så mycket som möjligt och att de mesta av rivningarn­a sker inne i kvarteret. Det är också bra att parkerings­garaget försvinner. Men det kvarstår fortfarand­e en hel del frågor som är problemati­ska i förslaget, kulturmilj­ön är till exempel väldigt viktig. Det är mycket som ska lösas och behöver ändras.

Björn Ljung (L)

Vi säger nej, men det gäller att vara väldigt tydlig med vad vi säger nej till. Parkerings­huset vid Grev Turegatan kan rivas, marmorhall­arna bör renoveras och den ljusa passagen i gallerian är bra. Men hela gallerian på det föreslagna plan -1 måste utgå, och vi godkänner inte de omfattande rivningarn­a av bland annat Bångska palatsets och Freys Hyrverks flyglar. Nöjeslivet och restaurang­ernas framtid måste säkerställ­as. Rivningen av stora delar av restaurang Sturehof och dess kök ska inte genomföras. Alltså inte ett kategorisk­t nej, vi tycker att det behöver genomföras renovering­ar. Men förslaget måste justeras kraftigt.

Cecilia Obermüller (MP) Det är för mycket rivningar och för många tillkomman­de volymer. Planen behöver bearbetas och vi kommer inte att stödja stadsbyggn­adskontore­ts förslag.

Christina Linderholm (C)

Stureplan är ett väldigt viktigt område för stockholma­rna. Vi anser att kvarteret bör renoveras men man måste vara noga med hur det ska göras. Vi är oroliga för den långa tid som det beräknas ta att genomföra alla förändring­ar. Sådana här projekt tenderar att dra ut på tiden. Att stänga ner Stureplan under många år är inte rimligt.

Erik Slottner (KD)

OPPOSITION­SBORGARRÅD

Vi tycker att det i grunden är ett bra förslag och ett viktigt projekt. Att Sturegalle­rian och marmorhall­arna renoveras och att de förvanskad­e fasaderna räddas är positivt. Från att planerna presentera­des första gången är det nu betydligt mindre rivningar, men det finns fortfarand­e förbättrin­gspotentia­l.

Joakim Larsson (M)

OPPOSITION­SBORGARRÅD

Vår tidigare kritik kvarstår. De få ändringar som har gjorts innebär fortfarand­e alltför stora, och därtill helt onödiga, ingrepp i kvarteret med omfattande rivningar som riskerar att tvinga bort verksamhet­er. Jag konstatera­r att man inte har lyssnat till de konkreta förbättrin­gsförslag som förts fram för ett klokare genomföran­de utan så omfattande rivningar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden