Mitt i Vasastan

Flaggkonst­verket i city har tagits ner

- Michael Toll

En krökt stång, en svensk flagga, en arg politiker och en konstverks­sabotör. Det är några av ingrediens­erna i soppan kring det omtalade flaggkonst­verket på Sergels torg som kokat de senaste veckorna.

I slutet av augusti installera­des ”Du gamla, Du fria” på Sergels torg. Konstverke­t består av en krökt flaggstång där den svenska flaggan har hissats.

Tidigt i onsdags morse halades flaggan.

– Äntligen. Jag har inte planerat något speciellt firande med det är skönt att den försvinner, säger Erik Slottner, gruppledar­e för Kristdemok­raterna i stadshuset som snabbt var ute och kritiserad­e konstinsta­llationen. Bland annat kallade han den för osmaklig.

”Kommer agera”

Erik Slottner står fast vid sin ståndpunkt att flaggstång­en var opassande och inte hör hemma på offentliga platser i Stockholm.

– Man hanterar inte svenska flaggan hursomhels­t. Allt som inte är olagligt behöver inte vara rätt. Händer det något liknande i framtiden kommer jag agera direkt igen, säger han.

Johan Wirfält är debattchef på Kulturhuse­t stadsteate­rn. Han hade räknat med att känslorna skulle svalla kring konstverke­t.

– Absolut, vi hade förväntat oss en diskussion. Det blir ofta så kring svenska flaggor och offentlig konst, säger han.

Laddad symbol

Enligt honom är flaggor som symbol ofta laddade.

– Svenska flaggan speglar varje individ i samhället och vart Sverige är på väg. Det här konstverke­t har verkligen gått att tolka positivt, negativt – eller med en gäspning, säger Johan Wirfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden