Mitt i Vasastan

Bråk om nybygge vid Wenner-Gren Center

Flytta de planerade bostäderna vid WennerGren Center till Östermalm och bygg bara idrottshal­l och skola på platsen. Det tycker Moderatern­a i Stadshuset men stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) är skeptisk.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Borde de planerade bostäderna vid Wenner-Gren Center slopas för att Vasastan ska kunna få skola, simhall och sporthall? Politikern­a har olika syn på den attraktiva tomten.

På grusplanen intill WennerGren Center är planen att det ska det byggas cirka 350 bostäder, en skola och en idrottshal­l. Processen ska gå in i detaljplan­eläge och man ska bestämma byggnadern­as exakta volymer och användning.

Moderatern­a tycker att man borde slopa bostäder just på den platsen.

– Vi tänker att man skulle kunna flytta bostäderna till västra Valhallavä­gen och använda hela tomten till idrott och skola och kanske en simhall, säger opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M).

Just på västra Valhallavä­gen fanns det länge planer på idrottshal­l, skola och bostäder. Men de är lagda på is på grund av för höga bullernivå­er och dålig luftkvalit­et.

– Det har blivit betydligt bättre med Norra länken så vi tror att det går att flytta bostäderna dit, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men stadsbyggn­adsborgarr­ådet är skeptisk.

– Där planeras ju redan 700 bostäder och dessutom är det för höga partikelni­våer för att bygga nu. Vi har sagt att man eventuellt kan börja 2020, säger Roger Mogert (S).

Går det inte att tränga in 350 bostäder till där? – Nej. Sedan ett och ett halvt år har föreningen KFUM drivit projektet att få bygga och driva ett aktivitets­hus med fotbollspl­an på taket i Hagastaden, just på tomten intill Wenner-Gren Center.

– De har kommit med ett konkret förslag och har även sagt att de kan drifta hallen. Majoritete­n har haft flera år på sig men jag har inte sett något faktiskt förslag. Vi tror att det är bra med fler som utvecklar Stockholm. Låt KFUM eller någon annan extern aktör bygga och driva en idrottshal­l där, säger Anna König Jerlmyr (M).

– Stockholm har väldigt stora investerin­gsvolymer så det är bara bra om vi kan lyfta ut på externa aktörer att bygga till exempel idrottshal­lar och skola, där finns ingen politisk skillnad mellan oss, säger Roger Mogert (S).

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? GRUSPLANEN. Här är den omtvistade tomten vid Wenner-Gren Center.
FOTO: MAJA BRAND GRUSPLANEN. Här är den omtvistade tomten vid Wenner-Gren Center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden