Mitt i Vasastan

Klassisk Clas har hittat tillbaka till sitt hörn

Det tidigare namnbytet var inget lysande schackdrag. Nu är klassikern Clas på hörnet ”tillbaka” på Surbrunnsg­atan.

- Mimmi Epstein

När nya ägarna tog över den anrika krogen i augusti var det en självklarh­et att ta tillbaka namnet Clas på hörnet som den hetat större delen av sin existens. Det var för ett par år sedan som den förra ägaren totalrenov­erade och bytte namn till Browallsho­f som stället hette när det öppnade 1731. Men strax därpå bytte det namn till Clas på hörnet efter sin ägare.

– Jag provade att åka taxi tre gånger och fråga efter Browallsho­f men ingen vis- ste var det låg. När jag sa Clas på hörnet visste de direkt, säger delägaren Stefan Pedersen.

Modern touch

Nu satsar man på ”svensk traditione­ll matlagning med modern touch”.

– Det ska vara som 1731 fast det är i dag. Vi har tagit flera hundra år gamla recept och uppdaterat dem. Ta till exempel anka med chutney och chili. Chili visste man inte ens att det fanns på 1700-talet, säger Michel Berendji som driver restaurang­en och tidigare har arbetat på Stallmästa­regården, bland annat.

Nu vill de locka den yngre publiken.

– Traditione­llt har det här varit en restaurang där man har firat sin 50-årsdag eller bröllopsda­g. Vi vill att det ska bli ett avslappnat ställe dit folk går och tar en AW, utan att vi tappar ställets själ, säger Klas Nygren, delägare.

Men som gammal stammis kommer man ändå kunna känna igen sig.

– Vi hade nyligen en gäst som hade varit och ätit köttbullar här för femton år sedan och han var lite nervös eftersom han hade höga förväntnin­gar. Men efteråt sa han att det var lika gott som förra gången, säger Carl Mellerot, som driver restaurang­en tillsamman­s med Michel Berendji.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? ”NYÖPPNAT”. Carl Mellerot, Michel Berendji, Stefan Pedersen och Klas Nygren driver numera Clas på hörnet.
FOTO: MIMMI EPSTEIN ”NYÖPPNAT”. Carl Mellerot, Michel Berendji, Stefan Pedersen och Klas Nygren driver numera Clas på hörnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden