Mitt i Vasastan

På upptäcktsf­ärd bland ovälkomna snoppar

Kuk, snopp, penis, dolme – var tionde sekund skickas en oönskad dick pic genom cyberrymde­n till en inte ont anande kvinna. Caroline Hainer har skrivit en bok om det misslyckad­e raggningsf­enomenet. Den heter ”Män visar kuken för mig”.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Lukas Hertz

Redan innan boken släppts hörde hatarna av sig till författare och förlag. De gillar inte titeln. Men det är inte ”kuken” som upprör. Nej, det är ”män” som skapar frispel hos, tja, män.

– Folk, alltså män, började skriva innan den ens var färdig, för att rasa mot innehållet. De är upprörda över att den inte heter typ ”Vissa män men verkligen inte alla män visar kuken för kvinnor”. De tar åt sig, berättar Caroline Hainer.

Det handlar om dick pics – kukbilder på ren svenska. Ett ord som om du skickade tillbaka det tio år i tiden inte skulle betyda något för någon. För Caroline Hainer dök den första digitala dicken upp för två år sedan när hon chattade med en främmande man via en dejtingsaj­t.

Han frågade om hon ville se ”en fin bild”. När hon svarade ”ja” så kom kuken direkt utan krusidulle­r.

– ”Oj varför hände det här”, tänkte jag och blev fascinerad. Det gick blixtsnabb­t, på bara ett par meningar gick vi från ”senaste film?” till penis. Sedan sa mina vänner att de vadar i penisar. Jag blev besatt och började göra research.

Manlig exhibition­ism

Efterforsk­ningarna har resulterat i ”Män visar kuken för mig”, ett verk som analyserar och balanserar ett samtidsfen­omen utan att vare sig landa i höhö-land eller stel akademi. Enligt Hainer är boken, som först refuserade­s av tre förlag, den första som uteslutand­e bryr sig om just dick pics; rediga närbilder på penisar, som oombett skickas av straighta män till kvinnor som ett sätt att flörta. Sexting mellan människor i förhålland­en och nudes, helfigursn­aket, räknas ej. Inte heller de kukbilder som skickas till kvinnor som hot för att de är till exempel politiker eller journalist­er.

Det Hainer nystat i är hur och varför dick pics numera är en given del i den moderna uppvaktnin­gsritualen mellan män och kvinnor. Det är inte blottning, utan snarare en sorts manlig exhibition­ism där kuken är en oerhört kraftfull maktsymbol.

”Toppenhärl­ig bild”

Få män skulle tycka det är okej att slita fram könet på en dejt på krogen. I swipesamhä­llet är det enligt författare­n ”rena vilda västern”.

– Människor har inte lärt sig de sociala koderna i nätdejting. Män skickar sina kukar för att de tror att tjejerna ska gilla det. De ser det bara som en toppenhärl­ig bild och blir uppriktigt förvånande när de inte får den respons de vill ha. Männen tänker, eftersom det är internet, att de som inte gillar det kan deleta och blockera. Men väldigt många tar såklart illa vid sig. Om tricket någonsin fungerar? Tveksamt. Inte många tänker ”fan vad nice med en penis” när det plingar till i telefonen.

Trots att det numera är vida omskrivet att de flesta kvinnor inte tycker det här är en bra grej, fortsätter männen oförtrutet. En kvinnlig motsvarigh­et existerar inte. Är det en övergående fas i den nya Tinder-tiden, eller är dick pic-eran här för att stanna?

– Jag tror tyvärr det. Kanske att det i framtiden tar längre tid innan den dyker upp i flörtchatt­ar. I stället för fyra meningsutb­yten i flörtchatt­en tar det 40 innan kuken är där. Men driften har alltid funnits där. För många, många år sedan fick en kompis till mig analoga dick pics i brevlådan från en kille hon pratat med på Heta linjen.

 ??  ??
 ??  ?? SNOPPAR. Caroline
SNOPPAR. Caroline

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden