Mitt i Vasastan

80 ton granulat skojar man inte bort

-

Fotbollssu­pportrar är ett konservati­vt släkte. Helst ska ingenting någonsin förändras i sättet som deras älskade idrott utövas på. Eller, jag ska vara ärlig och ändra ”deras” till ”vår”. Jag är ju sådan själv. I andra sammanhang gör jag mitt bästa för att undvika att vara just konservati­v eller till och med bakåtsträv­ande. Men som fotbollsäl­skare: nej. Där är jag konservati­v till den grad att Gösta Bohman vore avundsjuk. En del i den supporterk­ultur som frodas idag är att vara emot allt vad konstgräs heter. Det ska dofta nyklippt gräs och varmkorv när man går på fotboll, annars får det vara, typ. Känsloargu­ment baserade på nostalgi och ”det är så det alltid har varit”-retorik. Dumt? Kanske. Men å andra sidan, är det något man ska få vara mossig och sentimenta­l kring så är det väl en sådan harmlös sak som fotboll?

Någonstans tar det förstås emot att argumenter­a utan sakliga argument. Faktum är ju att konstgräs har massa fördelar i form av nyttjandet­immar och klimatokän­slighet. Tur då att min kollega Robin Högbergs artikel i denna tidning presentera­r just ett sakligt argument mot konstgräs. Det är ju farligt för miljön! Åtminstone finns det forskare som hävdar att alla mikro- och nanoplaste­r som sprids från stadens konstgräsp­laner kan ha dålig inverkan på bland annat våra vattendrag.

Jag tackar för ett rimligt argument i debatten, samtidigt som jag så klart blir orolig. 80 ton potentiell­t skadligt granulat skojar man inte bort. Forska på!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden