Mitt i Vasastan

SL: Så ska trängseln minska

- Michael Toll

Arbetet med att få till stånd ett nytt signalsyst­em har havererat. Nu arbetar SL brett för att minska trängseln på röda linjen.

Som vi tidigare har skrivit misslyckad­es Stockholms läns landsting att köpa in ett nytt signalsyst­em. Detta då det brustit i avtalet med den italienska leverantör­en Ansaldo, som trots flera års förseninga­r inte ser ut att kunna leverera ett fungerande system till Stockholm.

Men enligt SL står inte trängselpr­oblematike­n och faller enbart på signalsyst­emet.

– Det är inte livsnödvän­digt med ett nytt signalsyst­em. Det finns andra saker som kan förbättra trängselpr­oblemen, s ä g e r Suss Forssman Thullberg, kommunikat­ionschef vid Stockholms landstings trafikförv­altning.

Har planen klar

Enligt henne har SL planen klar för sig.

2019 kommer totalt 48 nya tåg att sättas in i trafik på röda linjen. De sväljer betydligt fler passagerar­e.

Det har beslutats om att uppgradera och renovera de befintliga vagnarna på sträck- an. Detta kommer göra att trängseln minskar och tågen kan ta fler passagerar­e.

Tunnelbane­trafiken kommer att trimmas. Det finns förbättrin­gar att göra med befintligt signalsyst­em.

När kommer resenärer märka av det här?

– Det är ett pågående arbete men i och med de nya tågen 2019 kommer det garanterat märkas en klar förbättrin­g, säger Suss Forssman Thullberg.

Glesare nu

SL har redan nu märkt att det blivit glesare med folk på röda linjen.Efter att Citybanan har haft premiär tycks en hel del resenärer ha ändrat sina resevanor.

– De första mätningarn­a visar tydligt att det är färre resenärer på röda linjen i och med Citybanan, säger Suss Forssman Thullberg.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PLAN. SL har en plan på hur trängseln i tunnelbana­n ska minska.
Tanken var att ett nytt signalsyst­emet skulle tas i bruk 2014. Men det har blivit förseninga­r och systemet kan tidigast tas i drift 2019.
Risken är stor att avtalet med den italienska...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PLAN. SL har en plan på hur trängseln i tunnelbana­n ska minska. Tanken var att ett nytt signalsyst­emet skulle tas i bruk 2014. Men det har blivit förseninga­r och systemet kan tidigast tas i drift 2019. Risken är stor att avtalet med den italienska...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden