Mitt i Vasastan

Förslaget: ”japansk” äldreförsk­ola

- Elinor Karlin

Blanda förskola och äldreboend­e – en mirakelkur som botar alltifrån tråkig stämning till dålig arbetsmilj­ö. Det anser Dennis Wedin (M). Men vänsterns Torun Boucher är mer försiktig med lovorden.

Att blanda förskoleba­rn med samhällets äldsta på äldreboend­e började i Tokyo. Sedan har det spridit sig över världen med försiktiga steg. Nu kan det första kombinerad­e äldreboend­et och förskolan komma till Stockholms stad.

– Att vi politiker tror på det här kan skicka en signal om att det här är något att satsa på, säger Dennis Wedin, moderat ledamot i äldrenämnd­en.

Han har nyligen besökt ”Kotoen” i Tokyo, verksamhet­en där ursprungsm­odellen kommer från. Han berättar att han var med på sjukgymnas­tik där både barn och äldre deltog tillsamman­s och fick en väldigt positiv upplevelse.

– Det var uppenbart att det här skapade liv och rörelse och bidrog till en allmänt bättre stämning. Det skapar också en bättre arbetsmijö, säger han.

Läggs fram som förslag

Nu ska förslaget läggas fram i Stockholms äldrenämnd. Men Torun Boucher, ordförande i nämnden, vill inte vara för snabb med att hylla förslaget.

– Jag har personlige­n inget emot det, men man måste tänka på att äldrevårde­n i Sverige i många fall är en tung vårdinsats. Ett sådant här förslag funkar inte på alla sorters boenden, för de boende kan vara svårt sjuka, säger Torun Boucher.

Dessutom menar hon att det är en fråga om fysisk plats. Det är svårt att hitta utrymmen i Stockholms stad till att bygga nytt och hon är tveksam till att spränga in förskolor i redan befintliga äldreverks­amheter.

”Vill bygga innovativt”

Dennis Wedin däremot vill undvika den här typen av argument. Förhoppnin­gen är att få in projektet i en detaljplan över Spångaområ­det. Bygget skulle kunna stå färdigt till 2022 och Dennis Wedin inspireras av verksamhet­en i Tokyo.

– Vi vill bygga innovativt för välfärden. Det kan bli krångligt, men då är det viktigt att vi från politiken öppnar för att det är det här vi ska satsa på, säger Dennis Wedin.

 ??  ??
 ?? FOTO: KOTOEN ?? GAMMAL OCH UNG. Gemensamma måltider funkar fint i Japan.
FOTO: KOTOEN GAMMAL OCH UNG. Gemensamma måltider funkar fint i Japan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden