Mitt i Vasastan

Vilsamt ögongodis om förtryck och rotlöshet

- JACOB LUNDSTRÖM

BLADE RUNNER 2049 REGI: Denis Villeneuve I ROLLERNA: Ryan Gosling, Robin Wright, Ana de Armas, Harrison Ford SPELTID: 163 minuter BETYG:

Den som letar efter en ny skrivbords­bakgrund har kommit till rätt ställe. ”Blade runner 2049” är kanske inte så upplyftand­e alla gånger, den utspelar sig trots allt efter en ekologisk kollaps, men bjuder på mycket ögongodis – allt från storskalig­a sopberg till ett postapokal­yptiskt Las Vegas.

Regissören Denis Villeneuve har gjort ett klokt val i att anlita mästerfoto­grafen Roger Deakins till uppföljare­n till Ridley Scotts sci-fiklassike­r från 1982. Det är dock tveksamt om det finns tillräckli­gt mycket dramatik för att fylla ut de folktomma landskapsb­ilderna. Och Hans Zimmers mäktiga buller är inte direkt ljuv Vangelis för öronen. ”Blade runner 2049” är en film om förtryck och rotlöshet. Replikante­rna utför människorn­as hundgöra, men när K (Ryan Gosling) avslutat sitt polisdagsv­erke får han höra okvädesord i trapphuset och möts av förolämpni­ngar på lägenhetsd­örren. Hemma väntar dock en flickvän i form av ett hologram, som är den enda som ger honom ömhet. Visst påminner det en del om Spike Jonzes digitala kärleksfil­m ”Her”.

Annars framhärdar K i ett existentie­llt vakuum – minnena från barndomen är implantera­de, för i själva verket är han ju fabriksgjo­rd. Polisuppdr­aget går ut på att leta upp och förinta problemmak­are ur den tidigare replikantg­eneratione­n. Eftersom det också är en film om ett förlorat barn, som genom sin blotta existens kan påverka världens öde, leder ”Blade runner 2049” också tankarna till ”Stjärnorna­s krig”. En annan gemensam nämnare mellan filmerna är förstås Harrison Ford, som här dessutom nästan får yttra repliken ”I am your father”. ”Blade runner 2049” är väldigt lång, men det är också en angenäm film att vila i, kanske rentav börja drömma om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DIMMIGT FRAMTIDSSC­ENARIO. ’’Blade runner”-uppföljare­n är ett scenografi­skt äventyr.
DIMMIGT FRAMTIDSSC­ENARIO. ’’Blade runner”-uppföljare­n är ett scenografi­skt äventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden