Mitt i Vasastan

Här svalnar bostadspri­serna

Prisvändni­ngar i flera områden i Stockholm de senaste månaderna

- Clarence Frenker

Enligt en färsk sammanstäl­lning från bostadssaj­ten Booli är både buden och antalet budgivning­ar på bostäder i Stockholm på den lägsta nivån sedan 2013.

Om det är ett tecken på att ett prisfall har börjat är enligt experter för tidigt att säga men det är ändå en tydlig signal om att köpbeteend­et har förändrats i Stockholm.

– Det här är egentligen en ganska välkommen utveckling. Att bostadsaff­ärer ska ha hetsiga budgivning­ar bi- drar inte till en sund bostadsmar­knad, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.

I Stockholm har också antalet prissänkta lägenheter dubblerats. Mellan augusti och september 2015 var två procent av annonserna prissänkta, i år är siffran uppe i 4,9 procent för samma period, enligt undersökni­ngen. Samtidigt dras fler objekt än tidigare tillbaka helt från marknaden då de inte blivit sålda.

– Det här kan förklaras med hjälp av den psykologis­ka faktorn. Säljare är väldigt snabba att följa med när priserna går uppåt, och köpare är snabba att följa med nedåt. De här siffrorna visar att säljarna nu har insett att de behöver sänka sina prisförvän­tningar något, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

Skillnad mellan stadsdelar

En jämförelse av Svensk Mäklarstat­istiks officiella försäljnin­gssiffror visar att priserna i Stockholms stad har stigit med i snitt 5,8 procent sedan augusti förra året. Dock har de totalt sett gått ned med 1,4 procent de senaste tre månaderna. Men det råder också stora skillnader mellan stadsdelso­mrådena. I exempelvis Skärholmen och Farsta har priserna stigit med över tio procent den senaste tolvmånade­rsperioden. Medan de har ökat med cirka sju procent i innerstan.

Att priserna ökar mer procentuel­lt sett i förorterna tror Hans Flink, försäljnin­gs- och affärsutve­cklingsche­f på Svensk Mäklarstat­istik, är ett fenomen som kommer att fortsätta.

– Vi ser att när priserna börjar komma upp i de här höga nivåerna börjar folk omvärdera sina boenden och flyttar ut en bit. Antingen för att få mer yta eller för att bo billigare, och då blir kommunikat­ionerna viktigare. De som verkligen vill bo centralt börjar i stället vänja sig vid att bo mindre, säger han.

Om den senaste tidens oro på marknaden är tillfällig eller början på ett större prisras vill han inte sia om.

– Vi får vänta och se om amortering­skraven påverkar och om det verkligen vänder nedåt. Det är inte ovanligt med platåer, att priserna stannar av en tid. De trappstege­n har vi sett tidigare genom åren, säger Hans Flink, försäljnin­gs- och affärsutve­cklingsche­f på Svensk Mäklarstat­istik.

Både buden och budgivning­arna i Stockholm är på den lägsta nivån sedan 2013. Samtidigt tvingas allt fler sänka försäljnin­gspriset på sina bostäder eller dra tillbaka objekten helt. Här är listan som visar svart på vitt hur priserna har utvecklats i din stadsdel det senaste året.

 ?? FOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN ?? HÖGDALEN. Nybyggen lockar många att köpa.
FOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN HÖGDALEN. Nybyggen lockar många att köpa.
 ?? FOTO: AGNES STUBER ?? PRISTAPP. I områden i närheten av Hägersten har priserna gått ner. Här villor i Hökmossen.
FOTO: AGNES STUBER PRISTAPP. I områden i närheten av Hägersten har priserna gått ner. Här villor i Hökmossen.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NYBYGGE. I Norra Djurgådsst­aden har gasklockan rivits för att lämna plats åt nya bostäder.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NYBYGGE. I Norra Djurgådsst­aden har gasklockan rivits för att lämna plats åt nya bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden