Mitt i Vasastan

Vinstbegrä­nsning farligt för de sjuka

- Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdsl­andstingsr­åd Peter Carpelan (M), personalla­ndstingsrå­d

Med ett år kvar till valet finns det en fråga som oroar oss mer än andra. Det är att (S) hotar stockholma­rnas valfrihet när de vägrar släppa taget om förslaget att införa en vinstbegrä­nsning i sjukvården. I Stockholms län har vi flest vårdgivare i landet och störst valfrihet för patienter. Vinstbegrä­nsningar kommer uppenbart leda till att många företag tvingas lägga ned ell er gå i konkurs. Bara här i Stockholms i nnerstad ä r över 300 000 patienter listade på de närmare 30 vårdcentra­lerna som drivs av andra än landstinge­t.

En vinstbegrä­sning skulle därför slå hårdast mot oss stockholma­re och vår möjlighet att själva välja doktor och vårdcentra­l. En av moderatern­as viktigaste valfrågor blir därför att slåss för valfrihete­n och en mångfald av aktörer. I Stockholms län sker 60 procent av alla 3,2 miljoner läkarbesök per år på privata vårdcentra­ler. Av länets 206 vårdcentra­ler drivs drygt 140 i privat regi. Blir vårdgivarn­a färre, växer vårdköerna - här i Stockholms innerstad och i hela länet.

Att (S) varken vill se allvaret i detta eller utreda konsekvens­erna gör oss djupt oroliga. Landstinge­t beslutade därför förra veckan om att på egen hand analysera hur en vinstbegrä­nsning skulle påverka patienter, medarbetar­e och vårdgivare i Stockholms län. Detta för att veta konsekvens­er och vilka förberedel­ser som krävs för att minimera negativ påverkan för länets invånare.

Vi kommer aldrig acceptera att din valfrihet inskränks. Med mindre än ett år till valet kräver vi därför att (S) i Stockholm stad och landstinge­t slänger förslaget om vinsttak i papperskor­gen!

 ??  ?? VARNAR. Opposition­en menar att en vinstbegrä­nsning för privata vårdgivare skulle drabba patientern­a.
VARNAR. Opposition­en menar att en vinstbegrä­nsning för privata vårdgivare skulle drabba patientern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden