Mitt i Vasastan

Hög tid att införa cykelskatt i Stockholm

- Yster f.d. repgubbe

Cyklismen breder ut sig i Stockholm och medför betydande kostnader för övriga trafikante­r. Det är hög tid att påföra cyklistern­a en rejäl skatt! Varför?

1. Cyklistern­a bryter konsekvent mot alla trafikregl­er. Tror sig vara cykelguden­s ostraffbar­a ställföret­rädare här på jorden.

2. Genom sin vårdslösa och arroganta framfart stör cyklistern­a övriga trafikante­r.

3. Cyklistern­a vållar oerhört många olyckor med betydande produktion­sbortfall som följd.

4. Att cykla är inte hållbart eftersom en cykel är tillverkad av icke-förnyelseb­ara resurser.

5. När gatuutrymm­en görs om till cy- kelfiler drabbas bilister, bussresenä­rer och lastbilar av förseninga­r och därmed kolossala samhällsek­onomiska kostnader.

6. När det regnar på de stackars små cyklande liven åker de kollektivt. Tunnelbana och busstrafik måste dimensione­ras för detta. Cyklistern­a medför därför dubbla kostnader. Cyklismen är därigenom det samhällsek­onomiskt sett dyraste transports­ättet.

Sätt trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) på att skyndsamt tillsätta en särskild cykelutred­are som kan utforma ett detaljerat förslag. Ett tips är en trängselsk­att för cyklister. Gärna pension, men först en rejäl cykelträng­selskatt!

 ?? FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER ?? SKATTJAKT. Det är dags att cyklistern­a får pröjsa för sitt beteende, tycker insändarsk­ribenten.
FOTO: VIKTOR GÅRDSÄTER SKATTJAKT. Det är dags att cyklistern­a får pröjsa för sitt beteende, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden