Mitt i Vasastan

Anton, 16, gör succé som regissör

- Mimmi Epstein

16 år och redan prisbelönt regissör. Snart har Östermalms­bon Anton Forsdiks kortfilm ”Ödet” Sverigepre­miär på Filmhuset vid Gärdet.

Redan som 8-åring började Anton Forsdik göra egna filmer.

– Jag klädde ut mig till olika karaktärer och filmade mig själv. Sedan hade jag premiärer för mamma och pappa, säger han.

Nu har hans filmer vunnit pris på flera festivaler och den senaste, ”Ödet”, har premiär i Sve r i g e u nder STOCKmotio­n filmfestiv­al i Filmhuset på Gärdet 13-14 oktober.

– Den handlar om tre ungdomar. En som har adhd, en som är homosexuel­l och en vars mamma är alkoholist. Alla känner sig ensamma och lever i sin bubbla, ser inte resten av världen. Men sedan visar det sig att de inte är så ensamma som de tror, säger Anton Forsdik.

Han har tidigare gjort två kortfilmer med liknande tema – bland annat mobbning – och jobbar på en tredje.

– Mina filmer handlar mycket om ensamma människor. Det kanske låter fett deppigt men jag mår bra och trivs med mig själv och har aldrig blivit mobbad, säger Anton Forsdik.

Förutom att regissera står Anton också framför kameran, och på scenen. I höstas spelade han Alexander i Fanny och Alexander på Dramaten. Han går teaterlinj­e på S:t Eriks gymnasium.

– Som sextonårin­g får jag ibland höra ”du är så ung, du behöver inte bestämma vad du ska bli”. Men det irriterar mig, för jag vet ju, säger Anton Forsdik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden