Mitt i Vasastan

Farlig fuskfisk hittad i Stockholm

- Christoffe­r Röstlund Jonsson SE UPP!

Det fuskas med fisk! Mer specifikt: tonfisk. Otillåtna metoder kan leda till förgiftnin­g. I Stockholm har fem företag åkt dit – nu lovar miljöförva­ltningen att skärpa kollen av vad som uppges vara ett stort problem.

Om tonfisken är rosaröd då vet du att den är fräsch. Ju mer färgspraka­nde firren är, ju färskare är den. Problemet är att det finns olika sätt att fuska fram den färgen med otillåtna tillsatser, vilket gör att den fina färgen består alldeles för länge.

Med andra ord: risken att du tuggar i dig gammal tonfisk, vilket kan ge histaminfö­rgiftning, ökar. Om gasen kolmonoxid använts, vilket är en metod, går det inte att avgöra via utseende och lukt om maten blivit otjänligt.

Efter anonyma tips har miljöförva­ltningens livsmedels­kontroll i år upptäckt fem stycken företag i Stockholm som sålt fisk som behandlats i Indonesien så att det rosaröda ska bestå in i ålderdomen. Företagen är: Detaljhand­el/krog:

Den felande fisken hos samtliga företag hade en gemensam nämnare: de var förpackade i samma anläggning i Indonesien. Det företaget har nu fått exportförb­ud till alla EU-länder. Vår lokala miljöförva­ltning har även fått tips från kollegorna ute i EU att den här sortens fulfisk är mycket vanlig.

Lurar till sig stora pengar

Det uppskattas att fem miljoner portioner olagligt behandlad tonfisk serveras varje vecka i EU. Lurendreje­riet dubblar även värdet från cirka 70 kronor/kilot till cirka 150 kronor/kilot.

Totalt uppskattar EU att det här bedrägerie­t är värt närmare 40 000 000 miljoner kronor – i veckan.

– Ja, vi har helt enkelt inte varit observanta på det här, alls. Vi har inte tänkt på det och det står inte med på vår kontrollis­ta. Det intressant­a är att de två anonyma tipsare som hört av sig om de här f e m f öretagen, har varit väldigt insatta. De var tvärsäkra, berättar livsmedels­kontrollen­s handläggar­e Emma Nordvik Premfors.

Risk för allvarlig sjukdom

Hon säger att det här myglet är mycket allvarligt då den som äter gammal tonfisk riskerar att bli jättesjuk, vid sidan om att konsumente­r dessutom betalar för något de inte får.

– Vår roll är nu att kräva att importörer inför processer så att de kan kontroller­a att de inte köper in tonfisk som behandlats. Och vi ska börja hålla ögonen öppna.

Vad kan konsumente­n göra?

– Om fisken är för rödrosa, nästan har en overklig färg, då ska man bli misstänksa­m.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Har du ful fisk på tallriken? Är tonfisken för rödrosa kan det vara gammal.
FOTO: MOSTPHOTOS Har du ful fisk på tallriken? Är tonfisken för rödrosa kan det vara gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden