Mitt i Vasastan

Bistert och ödesdigert inramat familjedra­ma

- JACOB LUNDSTRÖM

Att 1970-talets Sverige framstår som alltmer avlägset har förstås att göra med tidens gång, men svensk film bidrar onekligen till att framställa det som ett främmande land. Lukas Moodysson tog sig möjligen an ett färggrant randfenome­n, om än utan att blanda bort den socialreal­istiska svärtan, i kollektivl­ivsskildri­ngen ”Tillsamman­s”.

De senaste åren har det kommit andra filmexempe­l som målat fram det svenska 70-talet i desto dovare färger. Jag tänker framför allt på tre filmer som alla är baserade på hyllade romaner: ”Svinaläng- orna”, ”Mig äger ingen” och så nu ”Korparna”.

Huvudperso­nerna i dessa berättelse­r är kanske inte några genomsnitt­liga medborgare: svårt alkoholise­rade finska invandrare (och deras dotter), en svårt alkoholise­rad arbetare (och hans dotter) respektive en svårt rökberoend­e bonde (och hans son).

Samtliga handlar om såriga familjerel­ationer och sammantage­t tecknar de ändå en kritisk bild av det förmenta välfärdspa­radis som rådde innan alla avreglerin­gar. Filmerna höjer sig samtidigt över ett simpelt ”det var inte bättre förr”budskap. I ”Korparna” sliter Agne hund på en småländsk bondgård, men otack är världens lön. Han har tagit över ansvaret för marken efter sin far och förväntar sig att tonårssone­n Klas en dag ska göra samma sak. Men Klas tittar hellre på fåglarna och verkar plågsamt ointressad av jordbruk. Kanske för att Agnes liv mest verkar handla om lidande – men enligt hans patriarkal­a tankesätt är självuppof­fringen ett kärleksbev­is. Jens Assur har gjort en koncentrer­ad bildbehand­ling av ”Korparna”, som fångar fåordiga arbetsdaga­r utan slut i grymma landskap. Det skapar en bister och ödesdiger inramning till ett familjedra­ma om skuld, där jag det långsamma tempot till trots hela tiden väntar spänt på nästa t agning.

 ??  ??
 ??  ?? FÅRAD BONDE. Agne (Reine Brynolfsso­n) stretar på i ”Korparna”.
FÅRAD BONDE. Agne (Reine Brynolfsso­n) stretar på i ”Korparna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden