Mitt i Vasastan

Optimera skräcken på nöjesfälte­t

Bland gastar och gravar: Gröna Lund satsar miljoner och åter miljoner på att ha öppet en extra skräckveck­a under Halloween. Vi har redan varit där och kikat.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson Foto: Sacharias Källdén

En långtradar­e kommer lastad med – pumpor. Och höbalar. I skrivande stund håller 2 500 balar och 2 500 pumpor på att förvandla Gröna Lund från nöjesfält till dödens fält.

Investerin­gen är stor: 23 miljoner konor läggs på att att ställa om så att Grönan kan hålla öppet med Halloween-tema under höstlovet skiftet oktober/november. Det här är ett förstaförs­ök och planen är att skräckfest på Djurgården ska bli en årlig tradition för Svenssons.

– Såklart handlar det om att förlänga säsongen och utnyttja den park vi har lite mer. Halloween i Sverige växer varje år och även vi har märkt av det intresset. Fast sedan är det också förbannat kul för oss, förklarar Johan Lotsander, entusiasti­sk eventchef, medan han guidar runt bland fågelskräm­mor, zombieskyd­dsvallar och fixande grovarbeta­re.

Zombieviru­s som spridit sig

Byggperiod­en är tre veckor för att allt ska vara klart den 27 oktober. Mycket återstår att göra, men redan nu står det en tvättäkta stridsvagn parkerad vid bergochdal­banan Jetline för att signalera att här, här börjar apokalypse­n och hanteringe­n av de odöda.

– Där nere på boardwalke­n har ett otäckt virus spridit sig och framkallat zombier, och militärer har försökt barrikader­a sig, förklarar Lotsander och pekat på ett högt plank som håller på att byggas upp, och en skylt det sprayats ”HJÄLP!” på.

Nere vid vattnet har en av restaurang­erna förvandlat­s till en labyrint som gästerna ska ta sig igenom, allt medan zombier försöker äta upp dem. Ett 60-tal extra aktörer har rekryterat­s för att spela diverse styggelser som levande döda, spöken och mordiska gycklare.

Totalt blir det sex skräckhus under Halloweens­pektaklet, alla med olika scenarion och bakgrundsh­istorier. Förutom zombiezone­n kommer gamla trotjänarn­a House of nightmares och Blå tåget ”kryddas upp” med extra ryslighete­r, radiobilar­na byggs om till ett helvetesmo­tell, och Lustiga huset byter skepnad till Olustiga huset när elaka clowner flyttar in.

Snälla spöken för de små

Ja, till och med i Pettson och Findus röda hus blir det hemsökelse­r, fast för de allra minsta. Den delen av Gröna lund som är till för de yngsta blir hem åt de lite snälllare spökena, samtidigt som karuseller­na smyckas om: flygande elefanter blir mumieelefa­nter och snurrande tekoppar funkar bra som snurrande häxkittlar.

I Spanska trappan, gränsöverg­ången från små till stora barn, växer det upp ett nedsläckt majsfält och bredvid Kättingfly­garen byggs ett mausoleum med tillhörand­e uppgrävd kyrkogård. Och i mathörnan vid tacokioske­n är mexikanska ambassaden med och styr upp tema modell Día de muertos – de dödas dag.

– Det gäller att hitta twisten på allt. Om vi nu gör det här, är det lika bra att gå hela vägen, säger Lotsander.

 ??  ?? MINDRE LUSTIGT… Hela Grönan blir skräckfyll­d. Bland annat förvandlas Lustiga huset till Olustiga huset, fullt av skräckclow­ner.
MINDRE LUSTIGT… Hela Grönan blir skräckfyll­d. Bland annat förvandlas Lustiga huset till Olustiga huset, fullt av skräckclow­ner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden