Mitt i Vasastan

Beslut om Stureplan… skjuts upp

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Ännu en gång har politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden valt att skjuta på beslutet om Stureplans framtid. Förslaget om att bordlägga ärendet kom från majoritete­n bestående av Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet, partier som sinsemella­n tidigare haft olika åsikter kring planerna. Medan Miljöparti­et sagt blankt nej så har stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) varit den som varit mest positiv.

– Det finns en hel del fina värden i förslaget: det blir en bättre koppling till tunnelbana­n och fler lägenheter. Det som talar mot är väl framför allt rivningen av 1980-talshuset mot Humlegårds­gatan, sa han till Östermalms­nytt tidigare i veckan.

L och C hade tillsamman­s med M, precis som förra gången, ett eget förslag där man vill att ärendet ska återremitt­eras.

– Vi godkänner inte de omfattande rivningarn­a av Bångska palatsets och Freys Hyrverks flyglar. Nöjeslivet och restaurang­ernas framtid måste säkerställ­as. Rivningen av stora delar av restaurang Sturehof och dess kök ska inte genomföras. Hela gallerian på det föreslagna plan -1 måste utgå, säger Björn Ljung (L).

Enbart KD är för

Kristdemok­raterna är det enda opposition­sparti som är för förslaget.

– Vi vill gå vidare med planen. Vi tycker att förslaget har väldigt många förtjänste­r. Bland annat 100 nya hyresrätte­r, en tunnelbane­uppgång in i kvarteret, bättre orienterba­rhet i kvarteret, ett framlyftan­de av Freys hyresverk i det offentliga rummet, upprustnin­g av flera gamla fasader, ett återställa­nde av Marmorhall­arna, fler och bättre arbetsplat­ser, en finare galleria samt rivning av två fula fasader som inte tillför stadsrumme­t några mervärden, säger Erik Slottner (KD).

Beslutet om Stureplans framtid skjuts upp – igen. Det står klart sedan politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden bordlade planerna i torsdags eftermidda­g. Enligt S beror det framför allt på den föreslagna rivningen av 1980-talshuset.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RIVAS. 1980-talshuset på Humlegårds­gatan som ska rivas enligt liggande förslag.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RIVAS. 1980-talshuset på Humlegårds­gatan som ska rivas enligt liggande förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden