Mitt i Vasastan

Centern vägrar ge sig – tar ny strid för träskrapan

- Johann Bernövall

Centerpart­iets förslag om en 130 meter hög skyskrapa i trä fick nej av den rödgröna majoritete­n. Men partiet vägrar ge upp. Christina Linderholm (C) tycker att staden är ”ängslig”.

Enligt Christina Linderholm, gruppledar­e för Centerpart­iet i stadsbyggn­adsnämnden, som är en av motionärer­na bakom förslaget, är stadens nej märkligt då man annars ställer sig positiv till träbyggnat­ioner.

– Staden har ett ängsligt förhålland­e till nytänkande. Nu läser jag att Socialdemo­kraterna presentera­r en plan där man ska bygga ett antal

Blått är den högsta

Kortfattat innebär blåklassif­icering träbyggnad­er från och med 2018 eftersom det är så miljösmart och effektivt. Samtidigt sågar stadsbyggn­adsborgarr­åd Roger Mogert (S) ett befintligt förslag utan en blinkning, säger hon och syftar på ett pressmedde­lande som gick ut 17 oktober där Socialdemo­kraterna presentera­r en plan för att minst 300 lägenheter i trähus ska markanvisa­s under 2018.

Nejet från staden får dock inte partiet att förlora hoppet om den höga byggnad de valt att kalla Trätoppen.

– Vi (Centerpart­iet, reds. anm.) är droppen som urholkar stenen när det kommer till sådant här, säger hon.

Bygger ni Trätoppen om ni vinner valet?

– Jag har gott hopp om det här men kan inte lova att vi fixar det, det handlar om ett fortsatt politiskt arbete i så fall.

Att Trätoppen föreslås byggas på parkerings­huset Parkaden på Regeringsg­atan, som är ett blåklassat hus på grund av sitt kulturhist­oriska värde, stoppar inte Centerpart­iet.

– Det är ett fullt genomförba­rt projekt och man kan göra det samtidigt som man behåller detta, enligt Mogert, fantastisk­a parkerings­hus som en relik över den tid som var, säger Christina Linderholm.

 ??  ?? klassen och omfattar bebyggelse av synnerlige­n högt kulturhist­oriskt värde.
att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhist­orisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilde­n eller som förvanskar kulturhist­oriska värden.
klassen och omfattar bebyggelse av synnerlige­n högt kulturhist­oriskt värde. att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhist­orisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilde­n eller som förvanskar kulturhist­oriska värden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden