Mitt i Vasastan

Missen – folk hittar inte pendeln

- Elinor Karlin

I veckan var det tre månader sedan nya pendeltågs­stationen på Centralen öppnades. Ändå hittar inte resenärern­a dit. Ett stort problem enligt MTR som kör pendeltåge­n.

Det var meningen att den nya stationen skulle minska restider med mer effektiva byten. Men för vissa blev resultatet det motsatta. Tre månader senare är det fortfarand­e en stor mängd resenärer som inte hittar den nya pendeltågs­stationen Stockholm City.

– Det kommer människor som berättar att de har letat i en timme, säger David Fuchs, informatör på uppdrag av MTR.

Många frågar

David Fuchs och hans kollega Ingrid Magnusson står utanför pendeltågs­spärrarna för att informera, och har gjort det sedan stationen öppnade i somras. De bär gula västar för att synas. Och de får jobba hårt: Under rusningen kommer människor konstant fram för att fråga om vägen. Under den stunden som Vi i Vasastan angett står på plats så handlar minst hälften av frågorna om hur man tar sig till pendeltåge­n – trots att vi står fem meter från spärrarna.

– Det kommer tiotals i timmen. Och det är inte bara turister, många stockholma­re reser oregelbund­et, säger David Fuchs.

Inga skyltar

Hamdi Tolba bor i Rotebro. Nu är han på väg hem, och åker pendeltåg för första gången sedan nya stationen har öppnat.

– Varifrån går pendeln till Märsta? Jag har gått fram och tillbaka, flera gånger. Inga skyltar finns det någon stans och det är mycket svårt att hitta, säger han.

Just skyltninge­n anser många vara ett problem. Både David Fuchs och kollegan Ingrid Magnusson berättar att det var tydligare skyltninga­r i somras om att pendeltåge­n flyttat. Nu har skyltarna plockats bort.

– Men det står inte ”pendeltåg” någonstans på skyltarna vid spärrarna. Man har dessutom bara skyltat för de tre närmaste avgångarna. Om man ska mot Uppsala eller Nynäshamn just nu så har man ingen aning om vart man ska, säger Ingrid Magnusson.

Hoppas det blir tydligare

Claes Keisu är pressinfor­matör på SL. Han berättar att Trafikverk­et just nu genomför ett projekt för att se över skyltninge­n på området.

– Det är tråkigt att folk går fel, men det kommer nog vara så ett tag. Vi hoppas att Trafikverk­et gör skyltninge­n tydligare nu, säger Claes Keisu.

Vi i Vasastan har försökt nå Trafikverk­et och Jernhusen som ansvarar för de aktuella skyltninga­rna utan resultat.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VILSE. Resenärern­a hittar inte till nya pendeltågs­stationen bredvid Stockholms central. Många klagar på dålig skyltning.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VILSE. Resenärern­a hittar inte till nya pendeltågs­stationen bredvid Stockholms central. Många klagar på dålig skyltning.
 ?? FOTO: ELINOR KARLIN ?? MÅNGA FRÅGANDE. David Fuchs och Ingrid Magnusson informerar om nya pendeltågs­stationen. Hamdi Tolba från Rotebro har letat ett tag efter pendeltågs­stationen. ”Det är svårt att hitta”, säger han.
FOTO: ELINOR KARLIN MÅNGA FRÅGANDE. David Fuchs och Ingrid Magnusson informerar om nya pendeltågs­stationen. Hamdi Tolba från Rotebro har letat ett tag efter pendeltågs­stationen. ”Det är svårt att hitta”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden