Mitt i Vasastan

Mårten är redo för Vårsalonge­ns återkomst

- Mimmi Epstein

Efter två år i city – nu är Vårsalonge­n tillbaka på Djurgården. ”Det är en fantastisk glädje, det känns lysande att gå runt här”, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalch­s.

Liljevalch­s har renoverats och grundförst­ärkts i två år, något som tvingat klassikern Vårsalonge­n att tillfällig­t husera i city. Men nu är det slut med det. Den 12 januari är det premiär för Vårsalonge­n 2018 i Carl Bergstens rosa hus på Djurgården.

– Det är som vanligt mycket måleri. Kanske lite mer skulptur än vanligt vilket jag tror kan bero på att Dan Wolgers satt i årets jury. I årets utställnin­g finns något för alla att gilla eller hata, det är amatörer och proffs i en enda stor röra, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalch­s.

Premiär 12 januari

137 konstnärer ställer ut och den 12 januari är det dags för premiär mellan klockan 13 och 17. Då kommer Mårten Castenfors som vanligt bjuda de köande besökarna på korv.

– Det brukar vara lite av en folkfest, säger han.

Bland årets konstverk finns ”inget naket eller politiska utspel” konstatera­r Liljevalch­s chef. Möjligen en ”indirekt politisk kommentar”.

– Det märks att det är oroliga tider och att många jobbar med sitt eget i stället, säger Mårten Castenfors.

Han säger inte att det är en favorit men ett verk han själv ”är sugen på” är en hund, Rolf, i nylonstrum­por. Konstnär är Mari Juslin.

– Den är jävligt bra, säger Mårten Castenfors.

Olika teman i rummen

Han berättar att skapa rörelse har varje rum som ett tema, til l exempel ljust, mörkt eller religiöst. Vi passerar Vårsalonge­ns billigaste konstverk, Jonatan Mattissons snusportio­ner i päronträ som kostar 350 kronor.

– Snus i trä, sånt är också bra, säger Mårten Castenfors.

Som vanligt är alla verk till salu och det är först till kvarn som gäller. Dyrast är Bea Szenfelds pappersbar­n, Simon Fergins virkade kanin o c h Emelie Li l j e b ä c k s utkarvade spetsmönst­er på dörrspegla­r, som alla kostar 150 000 kronor.

Karin Wanngård inviger

Inför Vårsalonge­n har Mårten Castenfors gått omkring med sin hustru och bestämt hur allt ska hängas och stå.

Om en vecka öppnar Vårsalonge­n med invignings­tal av finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

I årets utställnin­g finns något för alla att gilla eller hata.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? SNART PREMIÄR. Liljevalch­s chef Mårten Castenfors visar runt under hängningsa­rbetet för Vårsalonge­n.
FOTO: YLVA BERGMAN SNART PREMIÄR. Liljevalch­s chef Mårten Castenfors visar runt under hängningsa­rbetet för Vårsalonge­n.
 ??  ??
 ??  ?? NÅGOT FÖR ALLA. Årets vårsalong erbjuder något för alla att gilla – eller hata.
NÅGOT FÖR ALLA. Årets vårsalong erbjuder något för alla att gilla – eller hata.
 ??  ?? HUNDKONST. Hunden Rolf som Mårten Castenfors är sugen på.
HUNDKONST. Hunden Rolf som Mårten Castenfors är sugen på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden