Mitt i Vasastan

Här klottras det som mest i tuben

- Robin Högberg

Klotter och annan skadegörel­se breder ut sig över hela Stockholms tunnelbane­nät. Färsk statistik från SL visar vilka stationer som är hårdast drabbade.

22 379 polisanmäl­ningar gjordes fram till och med november 2017, enligt SL. Av dessa står klotter och övrig skadegörel­se – exempelvis klistermär­ken, olaga affischeri­ng och krossade rutor – för ungefär samma andel av anmälninga­rna.

Sammantage­t är Slussen, T-centralen, Skanstull, Medborgarp­latsen och Fridhemspl­an de fem mest sabbade tunnelbane­stationern­a. Slussen toppar listan med 997 anmälninga­r hittills i år – 417 klotteranm­älningar och 580 fall av övrig skadegörel­se.

– Det mesta av denna skadegörel­se, skulle jag säga, består av olaga affischeri­ng, säger Emma Stenholm, trygghetsc­hef på MTR, som driver Stockholms tunnelbana och pendeltåg.

”Knutpunkte­r intressant­a”

– Knutpunkte­r är alltid intressant­a för klottrarna. De vill ha många ögon på sina målningar, det ger högre sta- tus i klottervär­lden. Något som utmärker Skanstull är att det, likt Slussen, är mycket olaga affischeri­ng, säger hon.

Anlitat konsult

Skanstull, Slussen och Medborgarp­latsen hör till de mest utsatta tunnelbane­stationern­a, både vad gäller yta och antal anmälninga­r. Under hösten har Södermalms stadsmiljö­enhet anlitat en extern konsult för att utvärdera förekomste­n av klotter i anslutning till de klotterväg­gar som satts upp – före och efter de fanns på plats.

Kring de stationer som är mest drabbade kan MTR göra särskilda insatser, till exempel ihop med polisen och SL. Det kan röra sig om snabbare sanering och rapporteri­ng eller extra väktare.

– Men det stora problemet är att folk beträder spår och går i tunnlar för att klottra. Det leder till problem med långa stopp i trafiken. SL:s serviceväk­tare kontroller­ar bland annat att stängslen inte är uppklippta och jobbar med kameraöver­vakning för att se om folk går ner på spåren, säger Emma Stenholm. TUNNELBANE­STATIONERN­A MED FLEST ANMÄLNINGA­R TILL OCH MED NOVEMBER 2017 Slussen: T-centralen: Skanstull: Medborgarp­latsen: Fridhemspl­an: Totalt för hela tunnelbane­nätet:

 ?? ARKIVFOTO: MAJA BRAND, HÅKAN KJELLGREN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? KLOTTER. T-centralen är av den näst mest drabbade t-banestatio­nerna.
ARKIVFOTO: MAJA BRAND, HÅKAN KJELLGREN (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) KLOTTER. T-centralen är av den näst mest drabbade t-banestatio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden