Mitt i Vasastan

Julmaten är antibiotik­afri

- Anders Franklin Leg. Veterinär

Svar på insändaren ”Dags för en antibiotik­afri jul” vecka 51.

Landstings­politikern­a Karin Ernlund och Gustav Hemming pläderar för att det är dags för en antibiotik­afri jul. Det är bara det att det är den redan. I våra dagar med ökande desinforma­tion och skepsis mot vetenskap och ovedersägl­iga fakta är det extra viktigt att vara varsam med orden. Av deras inlägg får man intrycket att importerad­e livsmedel innehåller antibiotik­a i motsats till svenska eftersom man använder mer antibiotik­a till djur i andra länder. Det är inte sant.

Med dagens kontrollsy­stem är risken för att vi skulle få i oss antibiotik­a via importerad­e livsmedel försumbar. Vi använder antibiotik­a också i Sverige både till kor och grisar. Mycket små antibiotik­arester som inte kan upptäckas med de metoder som används kan finnas i både svenska och importerad­e livsmedel som kött och mejeriprod­ukter. Sådana eventuella spår av antibiotik­a är dock betydelsel­ösa för vår hälsa.

I en internatio­nell jämförelse är antibiotik­aförbrukni­ngen till djur i Sverige låg och resistensl­äget är än så länge relativt gynnsamt i motsats till de flesta andra länder även inom EU. Import av antibiotik­aresistent­a bakterier via im- porterade livsmedel förekommer men är knappast någon hälsorisk i dagsläget. Även svenska produkter kan vara kontaminer­ade med resistenta bakterier.

Det största hotet mot vår egen hälsa är inte den globala överanvänd­ningen av antibiotik­a till djur utan den överanvänd­ning av antibiotik­a vi själva står för, t.ex. vid banala förkylning­ar etc. därom är de flesta experter eniga. Överanvänd­ningen av antibiotik­a i djuruppföd­ningen är framför allt ett ökande problem och hot inom animaliepr­oduktionen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANTIBIOTIK­A. Vi använder antibiotik­a också i Sverige både till kor och grisar, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS ANTIBIOTIK­A. Vi använder antibiotik­a också i Sverige både till kor och grisar, skriver insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden