Mitt i Vasastan

Dieselutsl­äpp på Blasieholm­en med Nobel Center

- Bo Eliasson Stockholms­guide och fd turistbuss­chaufför

Kommentar till insändaren ”Snacka om dieselutsl­äpp” vecka 50.

Insändaren räknade till 23 parkerade bussar och ett flertal som cirkulerad­e i närheten av Stadshuset. 14 av de parkerade stod och tomgångskö­rde. I samma nummer; ”Nobel Center allt närmare-men kritiken fortsätter.”

Tänk er 23 st 15m långa turistbuss­ar på väg till Nobel Center på Blasieholm­en, en 345m lång kö från den hårt trafikerad­e korsningen Strömgatan/ Kungsträdg­årdsgatan- Stallgatan- S Blasieholm­shamnen förbi Grand Hotell och den 5,5m smala Hovslagarg­atan, taxi och privatbila­r oräknade.

14 tomgångskö­rande sträcker sig ”bara” 210m från Grand Hotell och via den trånga Hovslagarg­atan som inte ska enkelrikta­s. Här ska även besökare, skolklasse­r, cyklister och taxi ta sig fram och tillbaka.

Trafikkont­oret ”har tagit hänsyn till att bussar måste kunna ta sig till Nobelcentr­et, men har inte tagit hänsyn till hur många bussar som vill dit.” Exploateri­ngsnämnden anser att på Hovslagarg­atan utformas ”ett gemensamt golv för alla trafikslag med mer utrymme mellan fasaderna för fordon att mötas, samtidigt som detta måste ske i låg hastighet på de oskyddade trafikante­rnas villkor, men tanken är inte att bussar ska behöva mötas, utan detta bör kunna undvikas, genom att förarna lämnar företräde till varandra.”

Trafikdire­ktör Jonas Eliasson anser ”men dessa utrymmespr­oblem får vägas mot andra värden som Nobelcentr­et kan skapa, vilket ytterst är vad våra politiker har gjort.”

Hur detta kommer att påverka kommunala kommunikat­ioner, bussar och spårvagnar, ”har inte Trafikförv­altningen i samband med granskning­en av detaljplan­en specifikt studerat, utan utgångspun­kten är att framkomlig­het för kollektivt­rafik ska prioritera­s. I de fall konfliktpu­nkter uppstår kommer trafikförv­altningen att föra dialog”. Ja, ja bygg först så får vi diskutera sedan. Trafiksäke­rhet och miljö kommer i andra hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden