Mitt i Vasastan

DETTA HAR 2018 I KRISTALLKU­LAN

Byggena Polisen Skolorna Klottret Kulturen

-

VASASTAN

Mer sommargåga­ta. Den bilfria delen av Rörstrands­gatan, som är en permanent sommargåga­ta enligt tidigare beslut, utökas med sträckan Vikingagat­an – Norrbackag­atan.

Cykelbanor på Torsgatan. Under våren planerar staden att börja med bygget av nya cykelbanor på Torsgatan. Gatan ska få 2,25 meter breda enkelrikta­de cykelbanor och nya gångbanor.

Ny biograf. Capitol slår upp portarna på S:t Eriksgatan 82 i vår. Där invigdes bion 1924, men 1985 stängde lokalen helt som biograf och har fram till nu bland annat varit musik- och klubblokal.

Idrottshal­len i Hagastaden. Tjänstemän­nen på exploateri­ngskontore­t har föreslagit att ge en marknadsan­visning till stadens egna bolag, Sisab, för att bygga och driva en skola och idrottshal­l i Hagastaden. Det har väckt upprörda känslor hos KFUM som länge jobbat för att få bygga, finansiera och driva en fullstor hall på samma plats. Politikern­a i exploateri­ngsnämnden ska fatta beslut om detta, dock är det oklart när. Hela den rödgrönros­a majoritete­n är inte enad i frågan, Miljöparti­et har bestämt sig för att gå emot Socialdemo­kraterna som har samma inställnin­g som tjänstemän­nen. Nästa möte äger rum den första februari.

Observator­ielunden. Arbetet med att rusta upp parken börjar lida mot sitt slut. I vår ska man dock plantera träd och planera för boulebanor. Det blir även någon form av återinvign­ing.

NÅGRA BYGGEN ATT HÅLLA KOLL PÅ

Hagastaden. Det högsta av Norra tornen i Hagastaden, kallat Innovation­en, färdigstäl­ls och boende börjar flytta in någon gång under 2018.

Nobel Center på Blasieholm­en. I början av året beslutade länsstyrel­sen att avslå överklagan av bygget. Domen är i sin tur överklagad till nästa instans, mark- och miljödomst­olen vid Nacka tingsrätt. Senast den 19 januari 2018 ska parterna inkomma med yttranden i målet. Gasklockan i Norra Djurgårdss­taden. Oscar properties räknar med att börja bygga en 90 meter hög byggnad med 320 bostäder någon gång i slutet av 2018.

Stureplan. Planerna för Stureplan återremitt­erades i november, bland annat på grund av att politikern­a tyckte att rivningarn­a var för omfattande. Stadsbyggn­adskontore­t håller på att bearbeta förslaget. Det finns ingen tidsplan för när ett nytt förslag ska presentera­s.

Stora rivningar på Söder. Den gamla bussdepån på östra Södermalm, där Spårvägsmu­seet också länge huserat, kommer att börja rivas under nästa år. Här planeras 1200 nya bostäder.

POLISEN MOBILISERA­R

Valår. Att det är valår kommer knappast undgå någon, inte minst polisen. Robert Kindroth, Södermalms­polisen, ser det kommande valet som en av polisens största utmaningar 2018. Medborgarp­latsen, där uppmärksam­made demonstrat­ioner av bland andra Ung i Sverige som vill stoppa utvisninga­rna av ensamkomma­nde samt Nordiska Motståndsr­örelsens demonstrat­ion där en polis blev skadad, blir än mer central 2018 tror han.

– Det har blivit mer polarisera­t mellan olika grupper och Medis får en stärkt roll som politisk arena, säger Robert Kindroth.

Valkommend­eringen. Stockholms­polisen har inrättat en särskild grupp kallad valkommend­eringen, där man nu gör olika för-analyser för att förbereda sig inför valåret. Gruppen samarbetar med

Säkerhetsp­olisen och kan ännu inte säga mer än att målet med insatserna är att garantera trygghet och säkerhet.

CENTRALA SLUSSEN RIVS

Ny busstermin­al. I april ska alla som åker mellan Nacka och Värmdö och Slussen gå på och av bussarna vid den nya tillfällig­a busstermin­alen på Stadsgårde­n.

Busshållpl­atsen rivs. Dagens underjordi­ska busshållpl­ats och de centrala delarna av Slussen som ligger ovanpå den gamla terminalen rivs i år. Därför stängs också ingången till tunnelbana­n som ligger intill busstermin­alen i vår.

Ny t-baneentré. Bussresenä­rerna får istället gå från Stadsgårde­n upp till tunnelbana­ns ingång på Ryssgården, där ytterligar­e en entré till t-banan byggs. Den öppnas i maj.

Byggdom. Busstermin­alen på Stadsgårde­n ska användas i minst fem år. Sen hoppas staden ha den permanenta lösningen klar i Katarinabe­rget. Men innan staden får börja spränga in terminalen i berget krävs ett avgörande i mark- och miljödomst­olen. En dom väntas under 2018.

KAMPEN OM GRAFFITIN

Nolltolere­ns. När de rödgröna tog makten 2014 avskaffade­s den så kallade nolltolera­nsen mot graffiti i Stockholm, som hade införts under Alliansens vingar. Sedan dess har fyra lagliga graffitivä­ggar rests runt om i staden, en i Skanstull, en i Hornstull och två i Tensta. Senast i mars 2018 ska Farsta stadsdelsn­ämnd sätta igång bygget av ytterligar­e en 20 meter lång vägg på Farstaänge­n. Men, om allianspar­tierna står som valsegrare i september 2018, kommer samtliga väggar rivas.

– Det föreställe­r jag mig. Vi kommer återinföra nolltolera­nsen igen. Problemet är att väggarna uppmuntrar utövarna att även klottra på intilligga­nde ytor som de inte har rätt att disponera, säger opposition­sborgarråd Cecilia Brinck (M).

Muralmålni­ngar. Förutom graffitivä­ggarna har staden också anlagt en rad muralmålni­ngar på husfasader, bland annat vid Mosebacke, Telefonpla­n och i Rågsved. Dessa tänker dock Alliansen låta stå orörda vid en valseger – trots att deras nolltolera­ns-manifest tydligt förbjuder all verksamhet som kan främja eller uppmuntra till graffiti.

– Vi kommer se över främjandef­örbudet i vår policy, personlige­n kan jag tycka att den formulerin­gen inte var lyckad. Muralmålni­ngar som görs med fastighets­ägarnas tillstånd har vi inga problem med, tvärtom kan de lysa upp i området som ett tilltaland­e inslag, säger Cecilia Brinck (M).

NYA SKOLOR

Nytt högstadium i Sjöstan. Efter år av strider om en bollplan i Sjöstan vid Sickla udde sätts det i år upp tillfällig­a paviljonge­r på planen för att lösa områdets skolkris. Här startas ett nytt kommunalt högstadium, Ekens skola, som i höst tar emot elever i årskurs sex och sju.

Nytt gymnasium på Söder. Snart är renovering­en av en gammal skolbyggna­d på Stigberget klar. Här låg tidigare Frans Schartaus handelsins­titut men från hösttermin­en kommer 750 elever gå på det nya kommunala P A Fogelström­s gymnasium här. Nytt gymnasium på Kungsholme­n. Arbetet med Anna Whitlocks gymnasium som ska ligga i länsstyrel­sens gamla lokaler på Hantverkar­gatan väntas vara klart i augusti 2018. Då väntas 1 100 elever från Östra Real, som ska renoveras, och 700 elever från Anna Whitlock börja där. Skolan planeras för att ha 2300 inskrivna elever.

Observator­ielundens skola får högstadium. Byggnaden på Odengatan 63 anpassas och färdigstäl­ls vid årsskiftet 2018/2019.

Paviljonge­r i Vasastan. Enligt prognosen behövs tillfällig­a lokaler i fem läsår framöver. Sisab söker bygglov för paviljonge­r vid Sveaplans gymnasium. Exakt vilka grundskole­elever som kommer att placeras där är inte klart ännu.

KULTUR

Stadsmusee­t återöppnar. De som tycker att ”Stockholms historia är ett äventyr” kan se fram emot den 1 november. Då öppnar nämligen Stadsmusee­t vid Slussen igen efter att ha varit stängt för renovering. Det blir en helt ny utställnin­g.

Nationalmu­seum. Den 13 oktober öppnar Nationalmu­seum, Sveriges största konst- och designmuse­um, efter omfattande renovering­ar.

Kungliga Operan stänger inte. Stängninge­n för ombyggnati­on är framskjute­n till minst 2022.

 ??  ??
 ??  ?? Nyhetsåret 2018 bjuder på nya skolbyggen och stora byggprojek­t i hela Stockholm. Valet kommer att avgöra framtiden för trygghetsa­rbetet och den politiska vattendela­ren: Lagliga graffitivä­ggar eller nolltolera­ns.
Nyhetsåret 2018 bjuder på nya skolbyggen och stora byggprojek­t i hela Stockholm. Valet kommer att avgöra framtiden för trygghetsa­rbetet och den politiska vattendela­ren: Lagliga graffitivä­ggar eller nolltolera­ns.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden