Mitt i Vasastan

Tuffa tider för Iréne Svenonius

-

Irene Svenonius (M) första år som finansland­stingsråd har inte varit problemfri­tt – och årets sista månad blev inget undantag. Förutom nytillkomn­a skandaler kring Nya Karolinska var december också en riktigt dålig månad för pendeltåge­n.

– Förseninga­rna har varit på en all time high under december och nu har trafikförv­altningen utrett orsakerna. Det visade sig att sju av tio förseninga­r beror på att Trafikverk­et inte ger oss plats på rälsen, att de har signalfel eller andra problem. Det andra handlar om kapacitet. Vi var utlovade 24 tåg i timmen på Citybanan men är nu nere i 16. Här har vi en hård match att gå mot Trafikverk­et, säger hon.

– Sedan är en mindre del av problemen kopplade till vår operatör MTR som ska hålla 95 tåg i systemet men ligger på 83-84 tåg. Nu har trafikförv­altningen gått så långt att de innehållit betalning till MTR för att sätta press på dem. Ni har inget ansvar alls? – Nej, vi ser inte att vi har någon del i detta. Men trafikförv­altningen utreder om det är något vi kan göra ytterligar­e.

De så kallade skip stop-tågen, som inte stannar vid alla stationer, har inte varit populära hos de resenärer som drabbas.

– Jag förstår verkligen att det retar gallfeber på resenärer i framför allt Sollentuna och Solna. Så fort vi får möjlighet kommer vi att öka trafiken på de här fyra stationern­a igen, säger hon.

Utökad förlossnin­gsvård

Förutom pendlarkao­set har även förlossnin­gskrisen varit ett återkomman­de ord under året som gått. Det hela kulminerad­e i somras då blivande mödrar tvingades söka sig till andra län.

– Tyvärr är det så att flest barn föds precis när vår personal har sin sommarseme­ster. Men trots det födde nio av tio mödrar på den klinik de själva valt. Nu bygger vi en ny förlossnin­gsklinik på Sankt Görans sjukhus som är klar 2020 och en ny avdelning på Huddinge sjukhus. Vi har redan byggt en ny avdelning på Södersjukh­uset och även Nya Karolinska kommer att utöka sin förlossnin­gskapacite­t. Sedan vill jag gärna tillägga att vi tar emot fler mammor från andra län än det antal stockholma­re som skickas till närliggand­e län.

Förlossnin­gsplatser är givetvis nödvändigt för att vården ska fungera. Men samtidigt har det stora problemet varit bristen på barnmorsko­r. Samma brist råder på sjuksköter­skor inom akutvården i övrigt och här tillåter sig Irene Svenonius att vara självkriti­sk.

– Vi måste ha differenti­erade löner för sjuksköter­skor. Man ska inte behöva byta arbetsgiva­re för att få en bättre lön. Det kan inte vara så att man får en högre lön för att sälja kläder på H&M än om man har en specialist­kompetens som räddar liv. Är lönen avgörande? – Ja, men det handlar också om ökad flexibilit­et och ett större eget inflytande över till exempel schemalägg­ning. Landsting är stora otympliga organisati­oner och vi måste låta arbetsplat­serna själva fatta fler beslut i vardagen.

”Det är djupt orättvist”

Den verkliga sorgefågel­n under 2017 har varit Nya Karolinska. Den ena skandalen efter den andra har rullats upp gällande allt från skenande kostnader, felbyggda badrum och vårdplatsb­rist till tekniska problem och IT-haverier.

– Jag bekymrar mig dagligen över bilden av Karolinska. Hur ska de som arbetar där orka när det enda de läser är att allt är skit? Det är djupt orättvist när sjukhuset får kritik för att it-bolaget HP inte levererar ett driftsäker­t nät eller att Skanska bygger badrum där vattnet inte rinner ned i avloppet.

Är du orolig att problemen innebär att ni förlorar makten vid valet 2018?

– Att vara politiker är att vara i förtroende­branschen, så jag är alltid orolig för att invånarna inte ska tycka att vi gör vårt bästa i alla områden. I landstinge­t har vi haft ekonomin i balans sedan vi tog över 2006 och jag hoppas att stockholma­rna ska uppskatta det. Att de kan se att vi har höga ambitioner och att de förstår att jag ser de problem som vi har och inte försöker mörka någonting.

Det kan inte vara så att man får en högre lön för att sälja kläder på H&M än om man har en specialist­kompetens som räddar liv.

 ??  ?? UPPTAGEN. Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) har haft ett hektiskt år.
UPPTAGEN. Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) har haft ett hektiskt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden