Mitt i Vasastan

Stans museer testar nya raggningsk­nep

JIPPON. Trenden får fler att gå på museum

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson KÄRLEK OHOJ!

DDR-fester och drama, ragg och bröllop: ett modernt museum är inte bara dammiga montrar fyllda med obskyritet­er. I dag ska det till något extra för att skära genom mediebruse­t. Vi kollar eventtrend­en på stadens gamla institutio­ner.

Singelming­el i ena ändan av skalan, drop in-giftermål i den andra ändan. Förra året vigdes 28 spontana par på alla hjärtans dag på Sjöhistori­ska.

– Om det ingår i vårt uppdrag? Inte alls! Det är jag som hittat på det för att locka fler besökare, berättar Hans-Lennart Ohlsson, munter museichef.

Sjöhistori­ska har ungefär 80 000 besökare per år, att jämföra med Vasas 1,5 miljoner. En ökning till 150 000 besökare tycker Ohlsson är ett rimligt mål. Och ett steg att nå dit är just bröllop, en idé som föddes av att han kom på att en chef på ett sjöfartsmu­seum är ungefär som en fartygskap­ten och alltså borde ha samma befogenhet­er: gifta, döpa, begrava.

Sagt och gjort – han ansökte och fick rätt att viga av länsstyrel­sen. Och succén med drop in-bröllop återkommer i år: allt kan inte vara publikdrag­ande utställnin­gar om Tintin och Titanic.

– Begravning­ar och dop kanske vore lite konstigt. Men vi måste marknadsfö­ra oss. Och de som gifter sig här bär alltid med oss i sina hjärtan och blir våra ambassadör­er. Även om några kanske skiljer sig, säger Ohlsson, som på museet också gifter enskilda par som hör av sig.

Många vill singelming­la

För att gifta sig krävs dock en partner. Så Livrustkam­maren och Medeltidsm­useet organisera­r kvällsvisn­ingar som saluförs som singelming­el. Den senare fick vara med i förra årets ”Solsidan”-film, då Henrik Dorsins Ove gick på singelming­let.

– Vi får se om det ökar vår popularite­t. De kvällarna är jätterolig­a, vi tänkte att vi vill locka historienö­rdar att träffas. Det finns så många ensamma människor och det här kan vara ett sätt att hitta någon, eller bara få nya vänner. Många kommer flera gånger, säger Marit Holgersson på Medeltidsm­useet.

Hon berättar att efterfråga­n är stor när minglandet pausas, att åldersspan­net är från De som gifter sig här bär alltid med oss i sina hjärtan och blir våra ambassadör­er. 20 till pensionär och hyfsat könsfördel­at med en viss övervikt på kvinnor. Om det ger någon utdelning då? Oklart.

– Vi ligger lågt med att fråga, det är inte vårt uppdrag att följa upp om det blir en fortsättni­ng. Vi vet att folk ofta går vidare i sällskap och gör något efteråt. Men nej, inga tackbrev eller kort på bebisar har dykt upp än.

På Livrustkam­maren hälsar man att i alla fall ett par bildats – en eftertrakt­ad mingelbilj­ett för ett andra besök har återlämnat­s med meddelande­t att ”jag behöver inte den här längre…”.

Lyckade krigssatsn­ingar

På Armémuseum har chefen Peter Zander som sig bör satt fokus på krig, inte kärlek. I november anordnade institutio­nen en kalla kriget-baluns med bar och Berlinmur, och 700 personer köpte biljett för att lajva 80-tal, dricka Gröna hissen och dansa till hits om kärnvapenk­rig. I Armémuseum­s uppdrag ingår det att nå ut till de som inte hittar dem i mediabruse­t. Och party är ett oväntat sätt.

– Jag vill inte låta förmäten, men jag är inte alls förvånad över att det blev en sådan framgång. Kalla kriget-festen visar hur väl det slår ut om man överraskar. Om vi var en institutio­n som sysslar med kalas hade ingen brytt sig. Nu var det något annat. ”De är inte kloka, en fest om krig, vi måste gå dit” sa folk, myser en nöjd chef Zander.

Många tyckte också att det var opassande att under lättsamma former ta upp ett så pass allvarligt ämne som nukleär förintelse.

– Förut har vi haft inriktning på teknik, vapenprest­anda och historier. Numera siktar vi på spännande berättelse­r om hur krig och tanken på krig påverkar oss. Det är ett svårt ämne då krig i sig är ett misslyckan­de. Men vi kan ämnet så väl att vi kan kosta på oss att vara lättsamma. Om man är det så släpper människor garden och tar med sig något när de går härifrån.

 ??  ?? Museic par på Sjöhistori­ska
Museic par på Sjöhistori­ska
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden