Mitt i Vasastan

IDA STENBACKA

-

Varför är basister coolare än gitarriste­r? Ida Stenbacka i singelaktu­ella The Heard vet varför.

Vad är coolast: bas eller gitarr?

– Lite coolare är det med bas. Basister är mer obrydda än gitarriste­r, vilket jag gillar.

Vanligaste missuppfat­tningen om basister?

– Att alla är smyg-gitarriste­r. Det säger mer om gitarriste­rna; att de överskatta­r värdet av sitt instrument, eller konstant känner sig lite hotade. Det är därför de måste gardera sig med tusen pedaler och tjafs. Sånt trams orkar inte vi riktiga basister hålla på med.

När sa du senast något riktigt elakt till någon, och ångrade dig? Vad sa du?

– Senast jag bråkade med min kille sa ja att han var en idiot. Det är han såklart inte och bad om ursäkt efteråt. Kärlek gör att man beter sig på outgrundli­ga sätt ibland.

Vad räddar du först om huset börjar brinna?

– Min familj och våra instrument.

Äter du kött?

– Ja, tyvärr. Inte varje dag och inget slöätande. Men ja, det är sjukt slappt och onödigt. Har inte siktet inställt på att bli helvego, men äter mycket mindre kött idag än tidigare.

Den gången du skickade tillbaka mat på en restaurang, så var det för att …?

– Det har skett flera gånger. Jag gillar att äta ute och har jobbat länge inom restaurang­branschen. Alla seriösa krogägare tar klagomål på allvar. Så länge gästen inte bara är ute efter att klaga och bete sig, förstås.

Dricksar du? Om ja, hur mycket?

– Ungefär tio procent på mat, om maten och servicen är bra. Mindre på endast dryck men lägger alltid på några kronor. Vad beställer du alltid i baren? – Öl. För att jag älskar öl.

En låt som alltid får dig att dansa?

– Just nu, ”Jag vill ha en egen häst” med Orkester Pop. Detta på grund av att min son älskar att dansa till den, och jag älskar att dansa med honom.

En gång när du killgissad­e för att inte framstå som obildad, så gällde det …?

– Jag gissar inte då jag inte kan svaret. Tycker inte det finns nåt skämmigt i att inte kunna saker. Ser det snarare som ett tillfälle att lyssna och lära mig.

När drack du dig senast riktigt full?

– I förra veckan, för första gången på mer än tio år. Det var jätteotäck­t! Jag var på middag med mitt förlag och en ondsint person, som kan eller inte kan ha varit jag själv, fyllde mitt vinglas så ofta att jag drack en hel bib själv.

Var bor du och vad är bäst respektive sämst med där du bor?

– På Södermalm, vid Medborgarp­latsen. Läget är klart bäst. Sämst är alla bajsnödiga typer som är så rädda för att sticka ut att de måste se prick likadana ut och göra exakt samma saker hela tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden