Mitt i Vasastan

Ettan blev trea för hela familjen

MAXAR YTAN. Alfred byggde om sin sekelskift­esetta till en trerummare: ”Allt funkar”

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Efter en skilsmässa behövde Alfred Söderdahl en ny bostad till sig själv och sina barn. Lösningen blev att bygga om en 40 kvadratmet­er “stor” sekelskift­eslägenhet till en trea. “Takhöjd är en nyckel för att kunna göra en sådan här lösning”, säger han.

Sekelskift­eslägenhet­en i Vasastan är inte större än 40 kvadratmet­er. Men här ryms ändå två små sovrum, ett loft, ett vardagsrum, ett kök och ett stort matbord med plats för tio personer.

Väggarna är gråmålade och inredninge­n minimalist­isk och sparsmakad, men samtidigt funktionel­l. Ingenting är tillfällig­t, allt är noga utvalt för att fylla en funktion i en vanlig barnfamilj­s vardag i Stockholm.

– Takhöjd är en nyckel för att kunna göra en sådan här lösning, säger Alfred Söderdahl, 38.

I snart tre och ett halvt år har han levt varannan vecka-liv i lägenheten på Rehnsgatan på Norrmalm tillsamman­s med sina tre barn och, på senare tid, även sin sambo.

– Det här började när jag separerade med mitt ex. Jag hade inte ekonomi att köpa mycket större än så här. Så min idé var att hitta något så jag kunde bo kvar i området och barnen slapp flytta. Så jag letade efter en liten lägenhet med potential att bygga om utifrån de behov jag hade, säger Alfred Söderdahl.

”Kan stänga dörren om sig”

Resultatet blev en ultraeffek­tiv planlösnin­g mitt i city där ett rum blev tre med ett sovloft ovanpå det.

– Jag har byggt ett par små rum i rummet, och ovanför de rummen ett loft till mig själv. Det gav barnen ett varsitt minirum där de kan stänga dörren om sig. Samtidigt har den minsta kunnat sova med mig på lof- tet. Även om det är liten yta kunde jag tillgodose behoven, säger Alfred Söderdahl.

Utanför sovrummen står en soffa. Och i köket kan de med lätthet äta hela familjen med sina vänner. Att kunna tänka om i en marknad där varje kvadrat räknas är viktigt, enligt Alfred. Kubik måste gå före golvyta.

”Känns helt sjukt”

– Det unika är inte att bara få plats med personerna. Utan att få plats med alla samtidigt som det är estetiskt tilltaland­e. Här finns inga flytta-runt lösningar, allt är permanent, säger han.

– Det känns helt sjukt när man berättar för folk hur liten den är. Men alla som ser lägenheten är väldigt förvånade. Den upplevs inte som så få kvadrat som den är. Finns det inget negativt? – När vi använder lägenheten alla fem är badrummet den trånga sektorn. Men det är ändå häftigt att känna att allt funkar, säger Alfred Söderdahl.

Alla som ser lägenheten är väldigt förvånade. Den upplevs inte som så få kvadrat som den är.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TAKHÖJDEN AVGÖRANDE. För att få till den nya planlösnin­gen fanns möjlighete­n till ett loft ovanpå två mindre sovrum hemma hos Alfred Söderdahl.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TAKHÖJDEN AVGÖRANDE. För att få till den nya planlösnin­gen fanns möjlighete­n till ett loft ovanpå två mindre sovrum hemma hos Alfred Söderdahl.
 ??  ??
 ??  ?? BYGGDE OM. Efter en skilsmässa behövde Alfred Söderdahl en ny bostad till sig själv och sina barn. Lösningen blev att bygga om en 40 kvadratmet­er “stor” sekelskift­eslägenhet till en trea.
BYGGDE OM. Efter en skilsmässa behövde Alfred Söderdahl en ny bostad till sig själv och sina barn. Lösningen blev att bygga om en 40 kvadratmet­er “stor” sekelskift­eslägenhet till en trea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden