Mitt i Vasastan

Nu ska fula staketet bort från Odenplans soltrappa

- Johann Bernövall

Efter två somrar med den tillfällig­a lösningen så åker staketet vid soltrappan bort från Odenplans stationshu­s. Nu bygger SL en permanent lösning som ska säkra soldyrkarn­as säkerhet.

När soltrappan stod klar 2016 så fick den först hållas stängd på grund av att den bedömdes vara en säkerhetsr­isk.

– Vi tittar på trappan ur ett säkerhetsp­erspektiv eftersom vi är oroliga att folk ska klättra upp på taket av byggnaden, sa Ronnie Johansson på SL:s presstjäns­t, till StockholmD­irekt då.

Lösningen blev till slut ett tillfällig­t staket, som var mer praktiskt än vackert, som fram tills nu suttit uppe. Under måndagen 8 januari började arbetet med att montera ned staketet.

Permanent lösning

Därefter börjar arbetet med den nya permanenta lösningen, en höjning av fasaden från 1,3 meter till 1,7. På så vis ska det bli nästintill omöjligt att ta sig upp på taket. Notan för detta blir runt fem miljoner.

– Förhoppnin­gen är att det ska vara klart till april då soltrappan ska öppna, säger Christian Hoffmann, pressinfor­matör på SL.

SL har ansökt om bygglov för höjningen, men har ännu inte fått grönt ljus. Under byggtiden kommer två utgångar på station Odenplans södra del att vara stängda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden