Mitt i Vasastan

Män borde bara hålla käften oftare

- CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON Nöjesredak­tör

”Jo tack, jag vet. Det var jag som skrev låten.”

Så sa en musiker när jag för många år sedan förklarat för honom att låten vi lyssnade på backstage faktiskt var en cover på ett äldre band. Vad jag missat var att mannen i mitt sällskap varit med i just det bandet. Aj aj aj. Pinsamt. Mansplaini­ng deluxe.

Som man är jag ju van att aldrig hålla käften om saker, vare sig jag kan något om dem eller ej. I det här fallet visste jag trots allt vad jag snackade om. Men ett lite mer lyhört respons, och inte en miniatyrfö­reläsning, kanske hade varit på sin plats som svar på frågan ”vad är det vi lyssnar på?”.

Fast att jag är medveten om min egen reflex att mästra – och killgissa, för att vara ärlig – blir jag ändå förbluffad över ölproffset Lise Ljungmans story härintill. Män betalar dyra pengar för att gå på ölprovning men väl på plats ödslar de tid på att ifrågasätt­a hennes kunskaper om bärs. Trots att Lise är anställd för att undervisa om just det. Varför gör männen så? Pja, för att hon är kvinna. Och starköl? That’s a man’s world! Lilla gumman, och så vidare.

Män, inklusive mig själv, borde bara hålla käften lite oftare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden