Mitt i Vasastan

Tellus hyllar Miyazaki – visar tre favoriter på en dag

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Bion Tellus kör heldag med Hayao Miyazaki, den japanske animemästa­ren. Vi bad Japanexper­ten och journalist­en Erik Augustin Palm betygsätta några filmer, och förklara varför alla är tokiga i Totoro. Han är en nationalik­on med närmast kejserlig status.

– Det är svårt att nog understryk­a Miyazakis enorma betydelse. Disney, ”Simpsons” och Pixar är kraftigt influerade av honom. Utöver det handteckna­de hantverket med karaktäris­tisk estetik, är det hans teman som gjort honom till en förgrundsg­estalt. Filmerna är djupa, men enkla och lustfyllda att ta till sig. Ta den barnanpass­ade ”Min granne Totoro”, en mysig berättelse fast den egentligen handlar om döden, säger Erik Augustin Palm. Varför är han så populär här? – Miyazakis första utlandsres­a 1971 var till Sverige, med syftet att göra en japansk Pippi Långstrump. Astrid Lindgren sa nej, men Miyazakis intryck av Visby och Stockholm är glasklara i ”Kikis expressbud” där titelkarak­tären dessutom påminner om Pippi. Det är dock tveksamt om detta Sverigevur­mande hos Miyazaki har påverkat hans popularite­t hos svenskar. Det tror jag har att göra med det humanistis­ka budskapet. Hur stor är han i Japan? – Han är en nationalik­on med närmast kejserlig status. 2013 bevakade jag Miyazakis presskonfe­rens inför hans utlovade, men sedan avbrutna pension. Jag har aldrig sett ett så stort event för en regissör, och då går jag ofta på sånt i Hollywood. Beskriv filmerna? – De är gränslöst fantasiful­la

och lekfulla. Och de är filosofisk­a i det att karaktärer och världar nästan alltid utgör reflektion­er över moraliska och existentie­lla frågor. Ondska och godhet är komplexa krafter. Röda trådar är pacifism, människan och naturen, och empati. Miyazaki är en feministis­k regissör, eftersom de flesta av hans hjältar är unga tjejer, vilket i patriarkal­a Japan är noterbart. Romantik har oftast en sekundär plats, vilket skiljer sig enormt från Disney. Miyazaki värderar vänskap högre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden