Mitt i Vasastan

Brist på skyddsrum i Stockholm

- Patrik Wirén

Skyddsrumm­en ska ge stockholma­rna fysiskt skydd vid en krigssitua­tion. Men i nuläget finns det inte plats åt alla.

Antal medborgare i Stockholms län är 2 277 856 enligt SCB:s senaste befolkning­sstatistik. Samtidigt finns det bara utrymme för 1 690 000 personer i länets skyddsrum.

Henrik Larsson, enhetschef på MSB (Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap), förklarar varför situatione­n ser ut som den gör.

– Det har inte gjorts en ny hot- och riskbedömn­ingen sedan 1990-talet och det har inte heller byggts några nya skyddsrum sedan 2002. Ett område som Hammarby Sjöstad fanns till exempel inte ens då, säger han och tillägger att en del stockholma­re dessutom skulle lämna staden illa kvickt vid ett krigsläge.

– Om jag har en sommarstug­a på landet med vedeldad spis är det ett bättre alternativ än att sitta i ett höghus utan värme.

Andra mål i dag

Men innebär det att den som varken har sommarstug­a eller ett skyddsrum i närheten behöver oroa sig? Inte alls enligt Henrik Larsson.

– När skyddsrumm­en byggdes såg man framför sig hur bombflyg flög in och träffade vanlig bebyggelse. I dag har man en annan precision när det gäller att träffa tilltänkta mål så istället kanske man väljer att enbart evakuera de som bor i närheten av till exempel en flygbas.

Det är först på senare år som MSB återigen börjat se över beståndet av skyddsrum. Några nya är inte planerade men däremot genomförs tekniska kontroller för att säkerställ­a att de fort- farande är lämpade som skyddsrum.

– Tidigare fanns inget militärt hot mot Sverige men nu är bilden en helt annan. Efter Ukraina-kriget började gemene man känna en annan osäkerhet, säger Henrik Larsson.

Hitta skyddsrumm­et

Vill du vata var ditt närmaste skyddsrum finns?

På MSB:s hemsida under fliken ”Insats och beredskap” kan du klicka dig vidare till ”Hantera olyckor och kriser” och sedan till ”Hitta ditt närmaste skyddsrum” för att hitta till skyddsrums­kartan.

 ?? SKÄRMDUMP FRÅN MSB.SE ?? SKYDDSKOLL. Här finns dett skyddsrum i Vasastan. Se hela kartan och hitta ditt närmaste skyddsrum på MSB:s webbplats.
SKÄRMDUMP FRÅN MSB.SE SKYDDSKOLL. Här finns dett skyddsrum i Vasastan. Se hela kartan och hitta ditt närmaste skyddsrum på MSB:s webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden