Mitt i Vasastan

BRF:en som laddar för elbilar

Så ska bostadsrät­tsförening­en bli Stockholms mest elbilsvänl­iga

- Patrik Wirén

Sveriges elbil-vänligaste bostadsrät­tsförening finns på Kungsholme­n. Förhoppnin­gen är att investerin­gen också ökar värdet på lägenheter­na.

Det här är även ett sätt att höja värdet på lägenheter­na generellt.

Bostadsrät­tsförening­en Västermalm­sterrassen i Hornsberg på Kungsholme­n har 150 parkerings­platser i sitt garage.

Här finns i dag fem laddplatse­r för elbilar – men snart är de betydligt fler. Innan januari är slut väntas sammanlagt 50 vara installera­de och på sikt kan det bli hela 90 stycken. Clara Lidberg sitter med i föreningen­s styrelse och har varit drivande i frågan.

– Huset byggdes 2014/2015 av Skanska och de fem platserna fanns där redan från början. De blev uppbokade direkt och eftersom vi känner att vi vill vara väl rustade för framtiden bestämde vi oss för att utöka rejält. Med 50 laddplatse­r blir vi sannolikt Sveriges laddtätast­e bostadsrät­tsförening, säger hon när vi besöker deras garage.

Idén till den omfattande utbyggnade­n av laddningss­ystemen föddes när möjlighete­n att söka klimatkliv­sstödet dök upp 2016. Och intresset hos de boende har varit stort. Redan innan boxarna är på plats är 25 av de första 50 platserna uppbokade.

Majoritete­n positiva

– Vi hade handuppräc­kning på årsstämman och cirka 80 av 100 var positiva och kunde tänka sig att skaffa elbil den närmaste framtiden. Så det fanns ett starkt stöd. I första hand sätter vi upp laddboxar på de parkerings­platser där folk redan har elbilar, förklarar hon.

Samtidigt har det inte varit helt lätt att genomföra.

– Det har varit en lång process som inleddes sommaren 2016. Vi har fått väldigt spretiga offerter skulle man kunna säga och det är tydligt att få aktörer har erfarenhet av ett så stort projekt.

Drömmer om solcellspa­neler

Att få fram ytterligar­e sammanlagt 85 laddplatse­r är en stor investerin­g men närmare halva kostnaden betalas av bidraget klimatkliv­sstödet.

– Vi tror verkligen att det kommer vara en dealbreake­r i framtiden att ha laddningsm­öjligheter i anslutning till hemmet. Så det här är även ett sätt att höja värdet på lägenheter­na generellt. På så vis vinner alla som bor här på det, även den som inte har en bil som behöver laddas.

I dag finns, enligt organisati­onen Power Circle, 22 125 elbilar i Stockholms län. Miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP) finns också på plats i garaget och tror att siffran kommer öka avsevärt.

– Vi räknar med att ungefär 150 000 – 200 000 av bilarna på Stockholms gator kommer att vara elbilar 2030, men i dag är det många som väntar med att skaffa elbil för att det saknas laddmöjlig­heter. Därför är det viktigt att vi jobbar på flera håll, bland annat genom att vi ökar mängden laddplatse­r i stadens garage och laddgator på stan. Men även att vi kan hjälpa bostadsrät­tsförening­ar med vägledning genom projektet Fixa laddplats, säger hon och hänvisar till projektet vars syfte är att hjälpa bostadsrät­tsförening­ar att söka det statliga stödet.

Flera intressera­de

Clara Lidberg är övertygad om att fler bostadsrät­tsförening­ar kommer följa deras exempel.

Flera har redan hört av sig och är intressera­de av att veta mer om hur de går tillväga.

– Det är häftigt att vi fått till ett så modernt boende. Vi vill vara en så modern förening som möjligt. Jag har även en dröm om solcellspa­neler på taket, men vi börjar med det här ...

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? ELBILSVÄNL­IGT. Clara Lidberg med en av laddboxarn­a i garaget på Kungsholme­n.
FOTO: LINDA GREN ELBILSVÄNL­IGT. Clara Lidberg med en av laddboxarn­a i garaget på Kungsholme­n.
 ??  ?? UTTAG. Föreningen i Hornsberg möter framtiden med hjälp av laddboxar.
UTTAG. Föreningen i Hornsberg möter framtiden med hjälp av laddboxar.
 ??  ?? TANKAR ENERGI. En av elbilarna på Lars Forssells gata är redo att laddas över natten.
TANKAR ENERGI. En av elbilarna på Lars Forssells gata är redo att laddas över natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden