Mitt i Vasastan

L: Alla måste kunna känna sig trygga i området de bor

- Hanna Gerdes (L) ersättare i kommunfull­mäktige och ledamot Liberalern­a Skarpnäck Lotta Edholm (L) opposition­sborgarråd

Enligt polisen skedde 111 skottlossn­ingar i Stockholms län förra året. 54 skjutna och 18 döda. Precis nu i början av 2018 blev en man skjuten i ansiktet i Bagarmosse­n. Händelsen rubriceras som mordförsök.

Den organisera­de brottsligh­eten har stärkt sitt grepp i flera delar av Stockholm. Trots att polisen flaggat för att rättssamhä­llet är utmanat i flera delar av vår huvudstad så lyser adekvata politiska åtgärder med sin frånvaro. Det är mycket allvarligt.

Att kunna röra sitt fritt i det offentliga rummet är en grundlägga­nde rättighet. När förskolor instruerar barn att inte plocka upp leksaker av oro för handgranat­er och när föräldrar oroar sig för sina barns trygghet när de går till skolan så är läget allvarligt. Om inte människor kan känna sig trygga i sitt bostadsomr­åde har rättsstate­n misslyckat­s med sin mest grundlägga­nde uppgift.

För liberalern­a är det därför en viktig frihetsfrå­ga att säkerställ­a att vår huvudstad är en plats där alla invånare kan känna sig trygga. För att möjliggöra krävs förebyggan­de insatser men framförall­t att polisen får tillräckli­ga resurser för att kunna göra sitt jobb. Liberalern­a vill se minst 500 ytterligar­e poliser till Stockholm och vi vill även att minst 200 trygghetsv­akter anställs som kan avlasta polisen och arbeta trygghetss­kapande. Staden behöver också tillsamman­s med polisen, fastighets­ägare, företagaro­rganisatio­ner och föreningsl­iv ta fram en konkret handlingsp­lan för akuta insatser i områden där brottsutsa­ttheten är högre och att ett stadsöverg­ripande program mot nyrekryter­ing till kriminalit­et.

Att kunna känna sig trygg i det offentliga rummet är en frihet som ska kunna garanteras alla Stockholma­re – även i ytterstade­n.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? KRITISKA. ”Trots att polisen flaggat för att rättssamhä­llet är utmanat i flera delar av vår huvudstad så lyser adekvata politiska åtgärder lyser med sin frånvaro” skriver Hanna Gerdes (L) och Lotta Edholm (L),
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE KRITISKA. ”Trots att polisen flaggat för att rättssamhä­llet är utmanat i flera delar av vår huvudstad så lyser adekvata politiska åtgärder lyser med sin frånvaro” skriver Hanna Gerdes (L) och Lotta Edholm (L),

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden