Mitt i Vasastan

Cirkulär ekonomi – nu delar vi med oss av allt

Det cirkulära tänkandet är en naturlig del av stockholma­rnas vardag. Och det är inte bara köpa begagnat på Blocket och Tradera som gäller. Numera delar vi allt mer.

- Michael Toll

Mycket handlar om att lösa problem i vardagen.

Bilar, lägenheter, prylar, tjänster, kunskaper. Ja, det finns mycket som vi stockholma­re allt oftare väljer att dela med andra istället för att äga själv.

En ny undersökni­ng visar att den cirkulära ekonomin i Stockholm uppgick till minst 40 miljarder kronor under tredje kvartalet 2017.

− Stockholm har en storstads alla fördelar men också många av dess nackdelar. Efterfråga­n på allt från bostäder till parkerings­platser till hantverksh­jälp överstiger utbudet många gånger om, vilket gör att stockholma­rna snabbt tagit till sig den cirkulära ekonomin, säger Fredrik Ellsäter, vd bildelning­sföretaget DriveNow.

”Kan styra sin tid”

Över 250 000 cirkulära aktivitete­r uppmättes i Stockholm under tre månader då mätningen genomförde­s i höstas.

En stockholma­re som flitigt använder cirkulära tjänster är Agnes Reuterskiö­ld, som sedan flera år tillbaka använder ett flertal olika tjänster.

– För mig och min familj är det här perfekt, man kan själv styra sin egen tid, säger hon.

Agens började med ett att utnyttja bildelning­sföretag för ett antal år sedan och efter att ha testat flera olika företag använder hon nu DriveNow några gånger varje månad.

Hon har även hyrt ut sommarstug­a via Blocket och andra stuguthyrn­ingstjänst­er, hyrt stuga via Airbnb, köpt och sålt varor på Blocket och Tradera, handlat mat via Mats mart, f i xat verkt yg v i a Hygglo.

– Jag hade faktiskt inte tänkt på den röda tråden mellan alla de här olika tjänsterna, utan insåg först nu att det faktiskt handlar om delningstj­änster. Mycket handlar om att lösa problem i vardagen, säger hon.

Senaste tjänsten som användes var via Taskrunner, där man skriver vad man vill ha hjälp med, och vad man är villig att betala.

– Innan jul behövde vi en tomte när vi hade en tillställn­ing i området. Via Taskrunner fick vi tag på en tomte direkt, det fungerade hur bra som helst, säger Agnes Reuterskiö­ld.

Allt tyder på att de cirkulära delningstj­änsterna kommer öka i Stockholm. Den traditione­lla synen på ägande och relationen mellan handel och konsumente­r håller på att lösas upp

Ännu mer lokalt

Enligt Agnes saknas det idag tjänster som är ännu mer lokala än i dag.

– Lokala barnvakter tror jag verkligen skulle kunna fungera. Snabba lösningar, i närheten av hemmet, med lokal barnvakt som man vet vem det är. Det skulle verkligen många vilja använda.

Vad är viktigast i den här typen av tjänster?

– Det får inte vara krångligt, det ska vara prisvärt jämfört med andra alternativ och det ska göra att man får mer tid över till annat, säger Agnes Reuterskiö­ld.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? ÖKAD ANVÄNDNING. Delningstj­änster blir allt vanligare i Stockholm. Agnes Reuterskiö­ld är en stockholma­re som använder många olika typer av sådana tjänster.
FOTO: LINDA GREN ÖKAD ANVÄNDNING. Delningstj­änster blir allt vanligare i Stockholm. Agnes Reuterskiö­ld är en stockholma­re som använder många olika typer av sådana tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden