Mitt i Vasastan

Bo Kaspers gör sig redo för Cirkus

När de började för snart 30 år sedan stack de ut med sin musikstil – jazz på svenska. Nästa vecka är det premiär för Bo Kaspers nya krogshow på Cirkus.

- Text: Eva Tonström | Foto: Linda Gren

Hur håller man liv i ett band i 27 år? Och varför? Tidningen Årsta/Enskede träffade delar av Bo Kaspers Orkester på Ankis café i Stureby. Trummisen Fredrik Dahl slår sig ner vid ett fönsterbor­d, med dagens pastarätt och en salladstal­lrik på brickan.

– Det här är ett jättebra lunchställ­e, jag gillar atmosfären. Och det är gott, säger han.

Både han och bandets sångare, Bo Sundström, är Enskedebor sedan länge.

– Det finns någon form av intellektu­ell vänster-känsla här som jag gillar. Det är det som skiljer Enskede från andra delar av stan. Sen är jag glad att mina barn har fått växa upp med Svedmyrask­ogen och Magganpark­en, säger Bo.

Grundades 1991

De har spelat ihop i snart tre decennier och avslutade precis en hyllad krogshow, Allt ljus på oss, i Göteborg där de spelat större delen av hösten. Showen beskrivs som ”tajt, snygg och profession­ell”.

– Första tanken var, skulle vi själva vilja se en krogshow med oss? Och vad krävs för att man ska orka lyssna i två timmar? Slutsatsen blev, vi kan nog göra det här, säger Bo.

– Normalt sett turnerar vi runt till olika scener. Nu är det samma scen varje kväll och fördelen är att vi kan dra på med en större produktion, mer av allt, säger Fredrik.

Bandet grundades 1991 och sedan dess har de gett ut 15 album, det senaste Redo att gå sönder kom ut 2015. Deras musik är rak och enkel, enligt dem själva, precis som texterna, som sjungs uteslutand­e på svenska.

– Jag tror att det är det som är vår styrka, som gör att folk fortsätter lyssna på oss, det är lätt att ta till sig och skapar igenkännin­g. Och att vi är bra live, säger Fredrik.

Skriver om livet i radhus och villa

Texterna handlar om vardagen hos vanliga svenssons, enligt Bo.

– Jag skriver om det jag har närmast mig, tillstånde­t i samhället, det jag ser och hör och har inom mig själv. Ibland kan vi få kritik för att det handlar för mycket om det typiska villa- och radhuslive­t, men det är det liv jag lever. Därför handlar texterna om det, säger han.

Musiken har gått från ren jazz och soul på 90-talet till mer poppig jazz på 2000-talet. Deras fans är trogna, de som började lyssna på Bo Kaspers på 90-talet hänger kvar, bara det att de har blivit lite äldre.

– Ofta kan man se i publiken till exempel mamma och dotter, där vår musik har gått vidare till nästa generation via föräldrarn­a, säger Fredrik.

100 miljoner lyssningar

Bandet har sålt en miljon skivor och låtarna har över 100 miljoner lyssningar på Spotify. Några av deras mer kända låtar är Hon är så söt, Vi kommer aldrig att dö och Allt ljus på mig, som också gjordes i en disco-version av Agnes i tvprogramm­et Så mycket bättre 2013.

Efter 13 respektive 15 år i området har de hunnit bli rätt så mycket Enskedebor: Fredrik spenderar många timmar på bollplanen i Stureby och Bo kör sin löprunda runt Skogskyrko­gården så ofta det går. Hans favorithak ligger på andra sidan Nynäsvägen.

– Hybrid, jag är jätteglad för det stället. Det har legat många olika krogar i det hörnet, det här är det i särklass bästa, säger han.

Allt ljus på oss spelas 24 januari till 10 mars.

Det finns någon form av intellektu­ell vänsterkän­sla här som jag gillar. Det är det som skiljer Enskede från andra delar av stan.

 ??  ??
 ??  ?? 2/4 BO KASPERS ORKESTER. Bo Sundström och Fredrik Dahl i Stureby.
2/4 BO KASPERS ORKESTER. Bo Sundström och Fredrik Dahl i Stureby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden