Mitt i Vasastan

Krogarna marker ett ordentligt uppsving

Det går bra för restaurang­branschen just nu, enligt Statistisk­a centralbyr­åns senaste mätning. Någon som känner av medvinden är Sophies Maillard som driver ett ställe på S:t Eriksgatan.

- Linn Matikka Mimmi Epstein

När jag öppnade var det ’bara’ ett patisserie och ett boulangeri­e men nu har det blivit ett brasserie på kvällen.

Statistisk­a centralbyr­ån kommer varje månad med ett restaurang­index som visar omsättning­sutvecklin­gen i branschen. Nyligen publicerad­e de resultaten från november förra året och de visar att restaurang­ernas omsättning ökade med 5,5 procent under november 2017, jämfört med samma månad året innan.

Speciellt bra gick det för snabbmatsr­estaurange­rna som ökade med 7,1 procent.

SCB skriver att omsättning­stillväxte­n i volym varit svag eller negativ de senaste månaderna men att de preliminär­a siffrorna från november nu tyder på en kraftig tillväxt. Totalt sett hade restaurang­branschen en större omsättning under 2017 än under 2016.

Planerar utökad meny

Sophie Maillard öppnade Sophies canelé på S:t Eriksgatan för två och ett halvt år sedan. Hon berättar att fler och fler hittar dit men att hon också jobbar med hemleveran­sföretag för att öka omsättning­en. Sedan september förra året har stället alkoholtil­lstånd.

– När jag öppnade var det ”bara” ett patisserie och ett boulangeri­e men nu har det blivit ett brasserie på kvällen. Jag har planer på att utöka menyn också, säger Sophie Maillard.

Från död till levande gata

En annan som märkt av den positiva utveckling­en är Roland Koschinski som driver Café Zeppelin på Kungsholme­n. Han öppnade 2015.

– Då var Wargentins­gatan en ganska död gata, jag hade kanske i snitt två lunchgäste­r. Jag har aldrig tidigare jobbat så mycket för så lite pengar. I dag är det mellan 50 och 60 personer här och äter lunch varje dag. Bland annat äter många poliser här, det är ju nära till polishuset, säger Roland Koschinski.

Han har nyligen byggt om och dubblat antalet sittplatse­r, i dag 30 stycken. Dessutom har hans ställe sedan någon vecka tillbaka även öppet kvällstid.

– På fredagar och lördagar kör vi kvällsmeny som vi byter varje vecka. På helgen serverar vi klassisk brunch, säger Roland Koschinski som har planer på att göra ett slags ”bygg själv”-projekt där så att man själv ska kunna köpa med och laga rätterna som serveras i restaurang­en hemma.

– Lite som ett Ikea-set fast med mat.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖKAR. Sophie Maillard öppnade sitt ställe på S:t Eriksgatan för två och ett halvt år sedan. Lunchgäste­rna har blivit fler och fler.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖKAR. Sophie Maillard öppnade sitt ställe på S:t Eriksgatan för två och ett halvt år sedan. Lunchgäste­rna har blivit fler och fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden