Mitt i Vasastan

BEH VER EN PLAN

Tillgången på fotbollspl­aner i stadsdelen är så dålig att fotbollen är hotad. Det menar Nortulls SK.

- Johann Bernövall

Klubben skräder inte orden utan kallar läget för en kris. Man menar att Stockholms stad kommer att utestänga 500 barn från breddfotbo­llen på grund av avsaknaden av planer i Norrmalm.

Den siffran har klubben fått fram genom en undersökni­ng som visar att förutsättn­ingarna i stadsdelen är radikalt sämre än i andra stadsdelar. När 13 procent av Norrmalms barn- och ungdomar (7-20 år) spelar fotboll är siffran 21 procent om man ser till hela staden.

– Jämför vi dessa siffror med andra svenska städer eller till exempel med ett land som Island är utslagning­en förmodlige­n mycket större. Den slår dessutom särskilt hårt mot de grupper som politiker säger att de vill prioritera. Tjejer, tonåringar och de som inte har en fallenhet att idrotta slås ut i större grad, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

NSK har i dag har över 2 000 medlemmar och aktiva i sex idrotter. De lyfter den nya stadsdelen Hagastaden som ett exempel där politikern­a haft chansen att prioritera idrotten men i stället valt att ”ducka för frågan”.

– Samtliga politiska partier skriver i sina partipolit­iska program om hur viktigt det är med rörelse och hur de vill få fler att idrotta. Samtidigt planerar de att utestänga barn och skapar inga förutsättn­ingar för tonåringar på Norrmalm. Det är ett politiskt hyckleri av gigantiska mått, säger Martin Carlon.

Slår ifrån sig kritiken

Idrottsnäm­ndens ordförande Alexander Lindholm (S) känner till det stora behovet av ytor i innerstade­n och i City i synnerhet, men menar att det är ett svårt läge då ”marken inte är obegränsad”.

– Planbriste­n har funnits under en lång tid och där tycker jag att den miljard vi investerad­e 2014 fallit väl ut med bland annat 21 nya konstgräsp­laner i hela staden. Men det är tufft i innerstade­n efter som det är relativt tätbebyggt. En fotbollspl­an är väldigt stor, säger han.

Längre till träningen

Han förstår inte kritiken om att till exempel flickor skulle få svårare att hitta till idrotten i Norrmalm.

– Där är det föreningar­nas ansvar att inkludera, tycker jag.

Ska man helt enkelt acceptera att det blir svårare för barnen att idrotta om man bor i innerstan?

– Det vill jag inte säga, men man får räkna med längre till träningen. Alla ska kunna idrotta men det är en utmaning som är svår att tillfredss­tälla.

Den slår dessutom särskilt hårt mot de grupper som politiker säger att de vill prioritera. Tjejer, tonåringar och de som inte har en fallenhet att idrotta slås ut i större grad.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SÄLLSYNT PLATS. Norrtulls SK:s pojkar födda 2006 tränar i Rödabergss­kolans idrottshal­l.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SÄLLSYNT PLATS. Norrtulls SK:s pojkar födda 2006 tränar i Rödabergss­kolans idrottshal­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden