Mitt i Vasastan

Trots miljömål – bilåkandet ökar

- Michael Toll

Målet är att bilanvända­ndet i Stockholm ska minska, men nya siffror pekar på att bilåkandet istället ökar. Om två år har det ökat med 20 procent. Och enligt forskare är det svårt att vända trenden.

År 2020 är tanken att Stockholms bilåkande ska ha minskat, jämfört med hur det såg ut 2012. Det ser ut att stanna vid en tanke.

För nya prognoser från trafikkont­oret som presentera­s senare i veckan visar istället på en ökning med hela 20 procent, i relation till trafiksitu­ationen 2012.

– Det är inte alls bra. Jag är förvånad över att ökningen är så här stor. Det är uppenbart att de åtgärder vi arbetat för inte ger de effekter vi hade hoppats på, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Helldén har beskyllts för att vara bilfientli­g då han drivit på för miljözoner och dieselförb­ud i delar av Stockholm, samtidigt som boendepark­eringen har ökat och trängselsk­atten ska gå upp. Men då åtgärderna inte ger tillräckli­g effekt är det ännu tuffare tag mot bilisterna som väntar.

– Det är uppenbart att något måste göras. Det går inte att ha kvar låga bensinpris­er och bygga nya vägar och sedan hoppas på att utsläppen ska minska samtidigt som befolkning­en ökar. Det på tok för mycket trafik i Stockholm, det måste vi få bort, säger han.

Det ökande bilåkandet gör att Stockholm får svårt att nå de mer långsiktig­a målen också.

Fossilfrit­t 2040

År 2030 är tanken att bilåkandet ska minska med cirka 30 procent i relation till år 2012, och år 2040 ska Stockholm vara fossilbrän­slefritt.

– De här målen är absolut i fara om vi inte ändrar kurs nu. Vi kan inte bygga mer vägar och låta bilen ta allt mer plats. Det måste vara slut med det nu, säger Daniel Helldén.

– Som ansvarstag­ande stad är det här oerhört problemati­sk. Jag är oroad, det är ett enormt åtagande vi har framför oss.

Hur ska Stockholm klara sina mål?

– Vi måste göra det ännu mer attraktivt och effektivt att cykla, gå och åka kollektivt. Jag hoppas till exempel mycket på elcyklar. Då måste inte vara lika hurtig som vanliga cyklister men ändå är det mycket miljövänli­gt. Tunnelbana­utbyggnade­n borde tidigarelä­ggas och man bör införa trängselsk­att-zoner även utanför stan, avslutar Daniel Helldén.

Enligt Maria Börjesson, professor på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI, är det svårt för politikern­a i Stadshuset att påverka utveckling­en.

Enligt henne är det främst tre faktorer som gör att bilåkandet ökar; god ekonomi, Stockholms glesa bostadsbes­tånd samt låga priser på drivmedel.

Inget av det här är något som Stockholms stad kan styra över.

– Det ser dystert ut. Folk vill verkligen åka bil. Man måste snarare satsa på att snabba på elektrifie­ring av bilflottan.

Något mer som kan göras?

– Det är mycket knepigt, men det skulle vara bra om man lyckas få kranskommu­nerna att inte bygga stora villamatto­r och stora köpcentrum.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRAFIKTRÅN­GT. Antal personer i Stockholm som använder bli blir bara fler.
FOTO: MOSTPHOTOS TRAFIKTRÅN­GT. Antal personer i Stockholm som använder bli blir bara fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden