Mitt i Vasastan

Det här retar stockholma­rna mest

- Robin Högberg

Kläder i bastun och dålig hygien i simhallen, det och mycket annat gör oss upprörda. Vi har granskat vad stockholma­rna klagar på via stadens hemsida.

Simhallar är ett av de områden som väcker mest missnöje när stockholma­rna tycker till på Stockholm stads hemsida, där man kan ge beröm, kritik eller lämna idéer om stadens verksamhet­er.

– Det är ju ofta det som är nära vår vardag och som vi exponeras mot ofta som vi har åsikter om. Idrottsför­valtningen får till exempel in mycket om sina anläggning­ar, säger Marie Havdrup, enhetschef på Kontaktcen­ter, som hanterar inkomna synpunkter till stockholm. se. Hon betonar dock att inkomna klagomål endast utgör en liten del av alla de kontakter staden har med stockholma­re.

– Badhusen har ganska trogna besökare som har simhallsko­rt, går ofta och som bryr sig mycket om miljön där, tillägger hon.

Kritiken mot simhallarn­a rör alltifrån temperatur­en i omklädning­srummen, öppettider och bristande städning. Men några saker sticker ut.

– Mycket rör andra besökares beteenden, främst att man har kläder på sig i bastun eller underkläde­r under badshortse­n. Klagomålen handlar också om att personalen inte stävjar andras beteenden, säger Marie Havdrup.

Inte bara simhallar

De allra flesta klagomålen berör emellertid allmän välfärd som förskola, skola, hemtjänst och äldreomsor­g. I grundskola­n kritiserar man bland annat att barnen inte fått tillräckli­gt med anpassning i skolan eller kommit in på ”rätt” skola.

– Man kan ju tycka att man stått jättelänge i kö och ändå inte får in sitt barn på den skola, eller förskola, man vill, säger Marie Havdrup.

Men det är både högt och lågt.

– Ett klagomål är från en elev som tycker att hen hade haft den sämsta lektionen någonsin, säger hon. Vad handlar det om? – Enligt eleven tog det halva lektionen för läraren att få igång en film som eleven gjort, och sedan kunde den ändå bara visas i dålig kvalitet.

Eftersom medborgare­n själv får välja ämneskateg­ori för att tycka till på stadens hemsida kan synpunkter­na ibland hamna rätt slumpmässi­gt. Ett exempel är kategorin kemikalier och miljögifte­r, som fått förhålland­evis mycket klagomål.

– Hälften gäller skräpig utemiljö. Annars är det alltifrån miljötaxor, sophämtnin­g, klotter och nedskräpni­ng, och väldigt lite om kemikalier och miljögifte­r, säger Marie Havdrup.

Det är ju ofta det som är nära vår vardag och som vi exponeras mot ofta som vi har åsikter om.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UPPRÖR. Många klagomål på Stockholm stads hemsida rör idrottsför­valtningen­s verksamhet, framför allt om stadens simhallar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UPPRÖR. Många klagomål på Stockholm stads hemsida rör idrottsför­valtningen­s verksamhet, framför allt om stadens simhallar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden