Mitt i Vasastan

Rekordmång­a mäklare anmäls

- Michael Toll

Förra året tog Fastighets­mäklarinsp­ektionen (FMI) emot 529 stycken anmälninga­r mot mäklare. Det är nytt bottenreko­rd i myndighete­ns 22-åriga historia.

– Under vår verksamhet­stid har aldrig så många anmälninga­r gjorts, säger Anders Astonsson, kommunikat­ör på FMI.

Nästan hälften, 235 stycken, gäller mäklare i Stockholms­området. Och i de flesta fallen är det lockpriser i annonser som var anled- ningen till att mäklare anmäldes.

– Det hänger ihop med hur bostadsmar­knaden såg ut under året. I början var det väldigt få objekt och budgivning­ar som skenade. Det resulterar i många spekulante­r som misslyckas med sin bostadsaff­är, säger Anders Astonsson.

60 procent fick påföljd

Under 2017 fattade Fastighets­mäklarinsp­ektionens disciplinn­ämnd 137 beslut, varav 84 med påföljd. Men när det kom till lockpriser var det endast 13 av 57 fall som resulterad­e i påföljd.

– Många fall har blivit avskrivna. Mäklarna har i många fall alltså inte gjort fel, säger Anders Astonsson. Vad tror du om 2018? – Om priserna går ner borde även antalet anmälninga­r gå ner, det ska bli spännande att följa.

En mäklare som blir anmäld får en ”prick” som sparas i fem år. Skulle samma person få fler ”prickar” inom samma typ av område dras mäklarregi­streringen in.

2013: ..........................

2014: ..........................

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden