Mitt i Vasastan

S SKA DET BLI ORDNING P KNAS VERG NGEN

Den osäkra korsningen fixas

- Mimmi Epstein

Klockan är strax innan nio på morgonen och vid trafikljus­en på Vanadispla­n väntar de gående på grönt ljus trots att de inte behöver det. Samtidigt gör ingen bilist en ansats till att stanna under den kvart som Vi i Vasastan observerar platsen.

Trafikljus­et vid Vanadispla­n är ett av tre ”släckta” i innerstan. Att trafikljus­en är släckta innebär att fotgängare kan trycka på knappen för att få grönt. Bilarna får då först gult, sedan rött – men aldrig grönt när de får köra. I stället släcks signalen, vilket egentligen innebär att gående fortfarand­e har företräde. Något som få vet.

– Sedan Citybanan började gå så har det skett en enorm ökning av all trafik, gående, cyklister och bilister. Men det är få som fattar hur trafikljus­en funkar. Ingen vågar gå, bilarna tutar och det är en idiotisk lösning, säger Kjell Fallqvist som från sin lägenhet nyligen bevittnade en olycka mellan en cyklist och en bilist.

– Lyckligtvi­s skadades ingen allvarligt men man är ju rädd att det kommer att ske fler olyckor, säger Kjell Fallqvist och fortsätter:

– Antingen får man väl sätta dit ett riktigt övergångss­tälle eller flytta det längre ner på S:t Eriksgatan.

Otydliga signaler

Och nu får Kjell bönesvar från trafikkont­oret. Planen är att trafikljus­en ska bort.

– Vi gjorde ett försök där vi plockade bort två likadana på Östermalm och det föll väl ut. Vi har inte fått in några klagomål. De här signalerna är väldigt otydliga för alla trafikantg­rupper och nu är planen att ta tag i de vid Vanadispla­n. Jag kan inte säga om det blir i år eller nästa, säger Erik Lokka Hollander, trafiksign­alsingenjö­r på trafikkont­oret.

Lutar åt Herr Gårman

Beslutet att ta bort trafikljus­en är inte formellt fattat men planen är att det i stället bl i r e n k l a s s i s k ” Herr Gårman”-skylt.

– Det lutar åt det. Kanske måste det till någon form av hastighets­sänkande åtgärd också.

De ”släckta” trafikljus­en vid Vanadispla­n fortsätter att irritera och förvirra. Sedan Citybanan öppnade rör sig väldigt många fler i området. Nu har trafikkont­oret en plan. Det är få som fattar hur trafikljus­en funkar. Ingen vågar gå, bilarna tutar och det är en idiotisk lösning.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? VILL BYTA. Kjell Fallqvist vid Vanadispla­n har tröttnat på det ”släckta” trafikljus­et vid Vanadispla­n. Nyligen kunde han från sin lägenhet bevittna en olyckavid övergången
FOTO: LINDA GREN VILL BYTA. Kjell Fallqvist vid Vanadispla­n har tröttnat på det ”släckta” trafikljus­et vid Vanadispla­n. Nyligen kunde han från sin lägenhet bevittna en olyckavid övergången

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden