Mitt i Vasastan

”Magnus Ugglas son” driver med samtiden

-

Som mötesplats för den här intervjun föreslog Vi i Vasastan något riktigt Östermalmi­gt. Rex Ljungqvist, 33, gillade tanken och valde Thelin’s konditori i Fältöverst­en. Och mer Östermalm blir det väl knappast.

– Är man musiker tror folk att man är från Söder. Men jag är sjätte generation­ens Östermalma­re. Just nu bor jag dock vid Norrtull. Så långt ifrån Söder som möjligt! skrattar Rex Ljungqvist som till vardags arbetar på en plastikkir­urgi-klinik i Hjorthagen.

I en våning på Strandväge­n växte han upp, och där fanns också den första replokalen där musikintre­sset tog form. Och kärleken till Östermalm är stor. Så stor att han skrivit en låt som handlar om att han älskar stadsdelen. Eller är det verkligen han själv som gör det? Rös- ten som basunerar ut budskapet i debutsinge­ln är i texten en gammal bitter man som Rex träffar på en fest.

Videon till låten, som utspelar sig på en ”tråkig fest på Söder”, har streamats snart 10 000 gånger.

– Jag älskar Östermalm, och jag älskar Söder. Det här är en hyllning till Stockholm. Men jag har min hemstadsde­l nära hjärtat, såklart.

Men du sjunger ju textraden ”Jag hatar hela Södermalm”?

– Det är inte mina ord, utan den här gubbens. Jag vill bara visa på olikhetern­a mellan stadsdelar­na och jag är helt opolitisk. Jag vill ge en röst åt gubbarna. Inspiratio­nen till den typiska Östermalms­gubben kan komma från nån polares farsa, säger han.

Lockigt hår, satiriska texter och uppväxt i Östermalms fina kvarter. Dessutom en låt med klistrigt fastnande melodi. Jämförelse­n med Magnus Uggla är svår att undvika, och det gör honom ingenting.

– Jag ser mig som en sångare i en stockholms­tradition från Bellman fram till Uggla. Jag håller faktiskt på och skriver en låt som heter ”Magnus Ugglas son”, säger han.

Är man musiker tror folk att man är från Söder. Men jag är sjätte generation­ens Östermalma­re.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden