Mitt i Vasastan

Nej till Nobel Center – S vill bygga ändå

I veckan upphävde Mark- och miljödomst­olen detaljplan­en för Nobel Center på Blasieholm­en. Kritikerna jublar, men den politiska majoritet som vill bygga är fortfarand­e segerviss.

- Andreas Jennische Per Brandt

En domstol upphävde i veckan detaljplan­en för Nobel Center på Blasieholm­en. Kritikerna jublar, men den politiska majoritet som vill bygga är trots allt segerviss.

Mark- och miljödomst­olen i Nacka skriver i domslutet att detaljplan­en bedöms på ett oåterkalle­ligt sätt påverka den historiska miljön på Blasieholm­en som ett centrum för Stockholm som hamn-, sjöfarts- och handelssta­d.

Domstolen ifrågasätt­er också detaljplan­ens förenlighe­t med kravet på lämplig markanvänd­ning och varsamma tillägg i en särskilt värdefull kulturmilj­ö, med tanke på det tullhus från 1876 som måste rivas vid ett bygge.

Fem klagande

De som fått saken prövad är grannarna Fastighets AB Hovslagare­n och Fastighets AB L E Lundberg samt tre föreningar som i länsstyrel­sen blev avvisade som klagande; Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gen, Sveriges hembygdsfö­rbund och Samfundet S:t Erik.

Erik Slottner (KD) var en av de första att kommentera domen på Twitter:

”Jaaa!! Mycket glädjande besked från Mark- och miljödomst­olen som avslår planerna på ett nobelhus på Blasieholm­en. Hoppas verkligen att domen håller fast. Vi ska utveckla – inte förstöra – Stockholm”, skriver han.

Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna har hela tiden varit emot planerna på Nobel Center på Blasieholm­en och hoppas nu att domen står sig.

– Mark- och miljödomst­olen menar att Nobel Center påverkar den kulturhist­oriska miljön på Blasieholm­en negativt, och det håller vi helt med om. Vi vill gärna se Nobel Center i Stockholm men på en annan bättre plats, kommentera­r Rikard Warlenius (V).

Kommer att överklagas

Stockholms stad kommer emellertid att överklaga beslutet till nästa instans; Markoch miljööverd­omstolen. Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd, är segerviss trots dagens besked.

– Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningst­illstånd och ett beslut i mark- och miljööverd­omstolen som både tar hänsyn till stadens möjlighete­r att utvecklas och som respektera­r gällande riksintres­sen, kommentera­r Jan Valeskog (S).

S får borgerligt stöd

Socialdemo­kraterna har stöd av Moderatern­a och Centerpart­iet som också röstat ja till detaljplan­en i kommunfull­mäktige.

Ylva Lageson är vd på Nobelhuset, det bolag som ska stå för själva uppförande­t och driften av Nobel Center, ser det som en bekräftels­e att staden kommer att överklaga till nästa instans.

– Vi ser inte domen på något sätt som ett slut på projektet. Vi fortsätter att utveckla och driva de verksamhet­er som vi påbörjat. Under hösten kommer stockholma­re att möta flera olika verksamhet­er som vi gör fast tills vidare i andra lokaler. Vi hoppas att processen i nästa instans går snabbt och är positiv, säger Ylva Lageson.

 ?? FOTO: TOMORROW AB ?? ILLUSTRATI­ON. Nobel Center som det är tänkt att se ut på Blasieholm­en.
FOTO: TOMORROW AB ILLUSTRATI­ON. Nobel Center som det är tänkt att se ut på Blasieholm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden