Mitt i Vasastan

Valand vandaliser­at igen

- Mimmi Epstein

Klassiska kaféet Valand har fått glasrutorn­a krossade två gånger inom loppet av knappt två veckor.

– Jag har ingen aning om varför”, säger ägaren Jonas Holmqvist.

Det var natten mellan 25 och 26 april som någon krossade rutorna till Valand på Surbrunnsg­atan första gången. Efteråt sattes laminerat glas in men när ägaren Jonas Holmqvist kom till jobbet i måndags förra veckan såg han att någon hade slagit sönder rutorna igen.

En granne mittemot hörde när glaset krossades runt tretiden på natten mellan söndagen och måndagen men hann inte se något.

– Den här gången såg man tydligt att de eller den som har gjort det hade använt en yxa. Första gången trodde jag att det kanske var någon som var full och rastlös men nu när det hände en andra gång så undrar man ju vad som sker, säger Jonas Holmqvist som tog över Va-

land för ett år sedan.

– Jag har inte fått några hot och ingen har antytt att de vill åt lokalen. Jag önskar att jag visste varför någon eller några gör såhär men jag har ingen aning. Jag känner mig ganska hjälplös.

Polisanmäl­da

Båda händelsern­a har polisanmäl­ts men förundersö­kningarna har lagts ner. Nu ska glaset förstärkas och förses med vibrations­sensorer som är kopplade till säkerhetsb­olag. I ett inlägg på Fa- cebook ber Valands ägare om ekonomiskt stöd. Något som tog emot från början.

– Jag tycker att det är svårt att be om hjälp och vill alltid klara mig själv, men den här gången går det inte. Försäkring­en täcker glaset men inte larmet och så blir det två gånger självriske­n, säger Jonas Holmqvist.

Facebookin­lägget, som gjordes i söndags har fått stor spridning. I kommentars­fältet uttrycker många sitt stöd.

– Många har kommit hit och stödfikat. Det känns bra och lite roligare att gå till jobbet.

Första gången trodde jag att det kanske var någon som var full och rastlös.

 ??  ?? VANDALISER­AT. Valands fönsterrut­or har krossats två gånger inom loppet av knappt två veckor.
VANDALISER­AT. Valands fönsterrut­or har krossats två gånger inom loppet av knappt två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden