Mitt i Vasastan

”Ta bort en bilfil från Munkbron”

- Per Brandt

Drygt 13 000 cyklister trängdes genom hatpassage­n Munkbron under ett rekorddygn i staden. Så här tycker cykelexper­ten att staden ska lösa trängseln – nu på en gång.

Den senaste tidens värmebölja har lockat fram fler cyklister än någonsin tidigare i staden. Enligt trafikkont­oret slogs flera rekord i förra veckan. Rekorddygn­et nummer ett var tisdagen 15 maj. Då passerade 13 334 cyklister vid Munkbron, drygt 12 000 tog sig över Liljeholms­bron och nästan 11 000 cyklade över Stadshusbr­on, enligt trafikkont­oret. De två första platserna är även två hatpassage­r för många cyklister.

Men nu har cykelexper­ten Krister Isaksson ett förslag för att lösa den största proppen, Munkbron. Och det handlar inte om att snabba på bygget av den nya bro som är under utredning.

Han tycker staden ska testa att stänga av ett körfält på Munkbron och omvandla det till en norrgående cykelbana och låta den nuvarande cykelbanan vara kvar för södertramp­ande cyklister. Detta skulle gå att testa omgående, anser Isaksson.

– Lite som man gjorde på försök på Götgatan och även tidigare under en byggperiod på Munkbron. Då gjordes bedömninge­n att det skulle fungera och det skulle det göra nu också. Det skulle gå att ställa ut betongbloc­ken redan imorgon, säger Krister Isaksson, cykelplane­rare på Sweco.

– Det är ett utmärkt tillfälle att testa nu när biltrafike­n är kraftigt begränsad på grund av Slussen-bygget. Det finns ingen anledning att vänta på den nya bron. Det är en stor osäkerhets­faktor kring den och det kommer ta lång tid om den överhuvudt­aget blir av. Om man inte kan vänta på varken ny bro eller eventuell test med ny cykelbana, hur skulle du tipsa om att man tar sig från City till Söderort?

– Jag gillar Västerbron, det är absolut inte tomt men en annan typ av trängsel, ett annat flow. Sedan struntar jag också i Liljeholms­bron utan letar mig bort till Årstabron. För mig är inte omvägar så besvärliga, det är viktigare att det snurrar på.

Rekord på flera platser

Förutom tisdagen sattes även rekord i antalet cykelpassa­ger dagen efter då nästan 13 000 cyklister tog sig över Västerbron och det slogs även rekord vid bland annat Brommaplan, St Erikgatan, Flatenväge­n, Sofielunds­plan och på Årstabron. Väldigt glädjande, tycker Krister Isaksson.

– Sedan 90-talet är det en pil som bara pekar uppåt och det beror på en långsiktig, målmedvete­n satsning på att ställa om trafiksyst­emet. Då kommer såna här proppar ur. Det var ju jättefint väder och då kommer ännu fler cyklister. Det är jätterolig­t, säger han.

Enligt trafikkont­oret har olika lösningar, bland annat förslaget ovan, utretts men staden har valt att fokusera på att bredda kajen och ”hitta en bättre långsiktig lösning”. Enligt trafikkont­oret kollar man även på om det går att förbättra cykelbanan på norra sidan av Riddarhuse­t.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTÖKA. Stäng av ett körfält och gör det till cykelbana för att lösa trängseln för cyklistern­a, tycker cykelexper­ten Krister Isaksson.
FOTO: MOSTPHOTOS UTÖKA. Stäng av ett körfält och gör det till cykelbana för att lösa trängseln för cyklistern­a, tycker cykelexper­ten Krister Isaksson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden