Mitt i Vasastan

Preppa hemmet för kris

- Patrik Wirén

Ny broschyr ska guida stockholma­rna om katastrofe­n kommer

tillbaka till ett äldre sätt att tänka, till tiden innan smartphone­s med batterier som snabbt dör, säger hon.

Moderniser­ad matlista

Intill sig har hon ett bord där hon placerat exempel på saker som kan vara bra att ha hemma. Här finns bland annat tändsticko­r, ljus, liggunderl­ag, stormkök och krossade tomater.

– Vad gäller mattipsen har vi moderniser­at listan och förespråka­r att man ska handla det man vanligtvis äter, som de här tortillabr­öden. Man måste inte köpa köttkonser­ver utan kan till exempel koka pasta direkt i krossade tomater. Ett annat tips är att använda grillplats­en i området där du bor.

Vad är allra viktigast att ha hemma?

– Radion, så att du får veta vad som händer. Rensa inte ut din gamla radio, utan se till att ha en kvar. Det är därifrån du kommer få all viktig informatio­n under en kris, dessutom tar inte batterier särskilt stor plats för den som bor trångt. Vad gäller vattnet tror jag inte att alla kan ha stora dunkar hemma, men några PET-flaskor är bra att ha i frysen, säger hon.

Anna Teljfors framhäver framför allt vikten av att grannar samarbetar och hoppas att beredskaps­frågorna ska bli mer närvarande för stadens bostadsrät­tsförening­ar. Att folk mer än tidigare börjar reflektera över de här frågorna.

– Ett tips är att göra ett tankeexper­iment: hur skulle vi klara oss utan vatten och el några dagar? Tänk bort strömmen och se hur det går, föreslår Anna Teljfors.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN OCH THOMAS HENRIKSON/MSB ?? VATTEN. MSB rekommende­rar att du har dunkar, gärna med tappkran, att hämta vatten från. Anna Teljfors, kommunikat­ör på MSB, och broschyren som skickas ut till alla hushåll nästa vecka.
FOTO: PATRIK WIRÉN OCH THOMAS HENRIKSON/MSB VATTEN. MSB rekommende­rar att du har dunkar, gärna med tappkran, att hämta vatten från. Anna Teljfors, kommunikat­ör på MSB, och broschyren som skickas ut till alla hushåll nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden