Mitt i Vasastan

Inga hyrbara elcyklar efter ny dom

- Per Brandt

Glöm stadens utlovade 5 000 nya eldrivna hyrcyklar i år. Och det är osäkert om de ens kommer på plats till nästa år efter att upphandlin­gen har upphävts.

Det är länsrätten som har upphävt stadens upphandlin­g som skulle låta 5 000 nya el cyklar ta plats i lånecykels­ystemet. Detta sedan flera anbudsgiva­re överklagat, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt domstolen är den 10-åriga avtalstide­n för lång, det räcker med sju år.

Ett hårt slag för staden eftersom det nya avtalet även skulle innebära att lånecykels­ystemets kulle byggas ut till förorterna och även vara öppet dygnet runt, året om.

Just nu tittar stadens jurister på om domen ska överklagas eller om staden ska göra om upphandlin­gen, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Det är otroligt tråkigt att upphandlin­gen har upphävts av länsrätten. Stockholma­rna, och jag, har väntat på de här cyklarna. De skulle behö- vas när vi har en sådan cykelboom, och dessutom skulle de placeras ut över hela Stockholm, säger han.

Hanteringe­n av det nya avtalet för elcyklarna har tidigare kritiserat­s av Cecilia Brinck (M) som menar att majoritete­n slarvat och varit sena med upphandlin­gen och dessutom lovat cyklarna innan allt var klart.

Oavsett val, överklaga eller ny upphandlin­g, så innebär det definitivt inga nya elhojar i år. Och kanske inte ens till nästa år.

– Behöver vi ta om upp- handlingen kan den också överklagas vilket inte är osannolikt. Om vi överklagar tar det också tid, det tog domstolen åtta månader att komma fram till att avtalstide­n var för lång så det är svårt att förutsäga hur lång tid det skulle ta. Men vi ska göra det som är bäst, säger Daniel Helldén.

Men kan du lova att cyklarna kommer att vara på plats nästa år?

– Jag hoppas verkligen det. Men när det gäller domstolspr­övningar så råder vi inte över tidsutsträ­ckningen.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? AVSLAG. Stadens avtal för 5 000 nya hyrbara el-cyklar har upphävts av länsrätten.
FOTO: PATRIK WIRÉN AVSLAG. Stadens avtal för 5 000 nya hyrbara el-cyklar har upphävts av länsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden