Mitt i Vasastan

S-kravet: Fungerande AC på alla SL-bussar

- Clarence Frenker

Efter sommarens värmerekor­d kräver nu S i landstinge­t att alla bussar i SL-trafiken ska ha fungerande luftkondit­ionering. I en skrivelse föreslås bland annat att underhålle­t och tillsynen ska förbättras och att oanmälda stickkontr­oller ska genomföras.

Under vårens och sommarens värmebölja har resenärer återkomman­de vittnat om höga temperatur­er och dåligt fungerande luftkondit­ionering på flera av SL:s bussar.

Socialdemo­kraterna i landstinge­t har nu lagt en skrivelse till trafiknämn­den där de föreslår en rad åtgärder för att säkerställ­a att temperatur­en ombord hålls på en rimlig nivå.

Bland annat föreslås att samtliga bussar ska utrustas med luftkondit­ionering och regelbunde­t kontroller­as, att oanmälda stickkontr­oller genomförs samt att trafikförv­altningen tar fram en åtgärdspla­n för det hela.

– Vi måste ha fungerande AC på bussarna. Särskilt tydligt blev det i maj månad, som har varit den varmaste någonsin. Det är inte okej att folk väljer bort bussarna för att det är för varmt, säger opposition­slandsting­srådet Talla Alkurdi (S).

Förutom obehag för passagerar­na pekas det i skrivelsen även på förarnas arbetsmilj­ö och trafiksäke­rheten. Enligt Socialdemo­kraterna har både det planerade och akuta underhålle­t minskat, vilket de nu menar har påverkat möjlighete­n att säkerställ­a rätt temperatur på bussarna.

– Det är en trafiksäke­rhetsfråga. När det är väldigt varmt för resenärern­a kan man bara föreställa sig hur varmt det är för bussförarn­a, säger Talla Alkurdi, som menar att frågan även har lyfts av förarna själva.

Hon vill nu se till att förslaget ses över ordentligt och finansieri­ngen säkerställ­s.

– Det har satts av investerin­gar för underhåll och då är det en förlust att de inte utnyttjas till sin fullaste del.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VARMT. Under maj och juni har resenärer klagat på hög värme på bussarna i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS VARMT. Under maj och juni har resenärer klagat på hög värme på bussarna i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden