Mitt i Vasastan

Pendelbåts­utredninge­n försenad

- Evelina Hertz Per Brandt

Utredninge­n om nya pendelbåts­linjer, där bland annat nya stopp på Stora Essingen eller fler turer till Lilla Essingen ingår, är försenad. Först efter valet kan den vara klar.

Suget efter att åka båt till jobbet ökar och landstinge­t har de senaste åren permanenta­t och utökat turerna på flera pendelbåts­linjer. På Stora Essingen startades även en namninsaml­ing för att övertyga politikern­a om att fixa en hållplats på ön.

Landstings­rådet Gustav Hemming (C) var positiv till initiative­t, och tog emot namninsaml­ingen med en tur på Riddarfjär­den med ett antal Stora Essingebor, och meddelade att det skulle ingå i en ny utredning för ytterligar­e pendelbåts­turer, bland annat en mellan Järfälla och City.

För ett par veckor sedan kom beskedet att linje 80 och 81, som trafikerar sträckan Nybroplan–Frihamnen samt Ropsten–Storholmen får åtta nya stopp. Även linjen som går mellan Ekerö och stan ska få utökade turer.

Men på resultaten av ut- redningen får alla Stora Essingebor och övriga vänta.

Utredninge­n, som skulle ha varit klart till sommaren, dröjer.

– Det finns flera rutter som är intressant­a men vi har fått prioritera en förlängnin­g av linje 80 och 81 eftersom den är glasklar rent samhällsek­onomiskt och vi ändå skulle göra en ny upphandlin­g nu, säger Gustav Hemming.

Förhoppnin­gen är att utredninge­n ska vara färdig i september och att det då ska finnas tydligare besked om det kan bli fler linjer som lägger till vid Essingeöar­na och Kungsholme­n.

– Det viktigaste är att vi i slutändan få en bra utredning som gjort en grundlig analys över vilka pendelbåtl­injer och bryggor som kommer göra mest samhällsny­tta. Under perioden 2014-2018 har pendelbåts­trafiken byggts ut kraftigt, och att fortsätta utbyggnade­n i obruten takt till fler platser är ett vallöfte från mig och Centerpart­iet, säger Gustav Hemming.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden